Practic, numărul claselor de profesională se va dubla în anul școlar 2019-2020. În acest an școlar, care a ajuns la ultima zi efectivă în care copiii au, de obicei, serbare, sunt 28 de clase pentru învățământul profesional, iar în anul școlar 2019-2020 vor fi 54.
În anul școlar 2019-2020 vor fi 134 de clase de liceu și 54 de clase de învățământ profesional, în total 188 de clase de liceu de-a IX-a, plus o clasă cu predare în limba ucraineană.
Prin crearea mai multor clase de profesională li se dă posibilitatea copiilor care iau sub 5 la Evaluarea Națională să aibă o șansă în a-și găsi un loc pe mai departe în învățământul de masă. În 2018, procentul celor care au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională, în Timiș, a fost de 69,64 la sută. Procentul a scăzut față de anul 2017, când a fost de 72 la sută. Sfatul celor care se află la șefia învățământului din Timiș este ca elevii care termină clasa a opta să opteze și pentru școli profesionale, pentru că mediile de acces la liceu vor fi mult mai mari în comparație cu anii precedenți.
„Elevii trebuie să știe că numărul de clase de liceu e foarte redus și că trebuie să se orienteze și spre școlile profesionale, pentru că mediile de acces la liceu vor fi mult mai mari decât în anii trecuți. Fiecare director de școală ar trebui să fie un manager adevărat și să aibă o gândire de timp mediu, ar trebui să vină cu alternative pentru copii, pentru că e clar că elevii cu medii peste 5 vor avea acces la liceu, iar cei cu medii sub 5 vor avea că alternativă școlile profesionale”, a spus inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!