Pentru a fi siguri că cercetarea se va desfăşura aşa cum trebuie, statisticienii români vor efectua un recensământ de probă, timp de o săptămână, în perioada 7 – 16 mai.
În judeţul Timiş, recensământul de probă se va efectua în şase sectoare. Este vorba de trei în Timişoara, unul în comuna Cenei şi două în comuna Chevereşu Mare, din care un sector în Chevereş şi unul în Dragşina.
Cercetarea statistică europeană se va desfăşura sub sloganul “Pentru că fiecare contează”. Acţiunea propriu-zisă va avea loc în perioada 22-31 octombrie 2011, atunci când în întreaga ţară se va desfăşura Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Ampla operaţiune statistică se produce la intervale regulate – de regulă 10 ani.
În plus, faţa de recensămintele anterioare, Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, primul ce are loc după accederea României în Uniunea Europeană, oferă în planul Uniunii datele şi informaţiile necesare cunoaşterii potenţialului uman al întregii comunităţii europene, cu informaţii relevante privind mişcarea migratorie a acesteia între diferitele ţări membre şi în afara uniunii, cu un accent special asupra populaţiei în vârstă de muncă. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei, documentul în baza căruia se organizează recensămintele naţionale, a stabilit ca în toate ţările membre, recensământul să se desfăşoare în aceleaşi an – 2011, ceea ce oferă premizele comparabilităţii la nivel comunitar.
Recensământul general implică cheltuieli de 193.000 mii lei, urmând ca peste 120.000 de persoane să fie angajate numai pentru operaţiunile de înregistrare în teren.
Având în vedere importanţa asigurării reuşitei recensământului din toamnă, în premieră, se va organiza un recensământ de probă, în perioada 7- 16 mai.
Recensământul de probă se desfăsoară în toate judeţele: trei sectoare de recensământ în municipiul reşedinţă de judeţ, trei sectoare în mediul rural ceea ce înseamnă, la nivel naţional 261 de sectoare de recensământ, respectiv 282 de recenzori (lista localitătilor în anexa 1).
Scopul recensământului de probă este testarea la scară mică a activităţilor de organizare şi a metodologiei, verificarea mărimii normelor medii de lucru pe un recenzor, ceea ce va permite dimensionarea finală corectă şi adecvată realităţii a sectoarelor de recensământ şi stabilirea numărului necesar de recenzori şi al personalului de îndrumare al recensământului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!