Anul trecut fost unul încărcat pentru polițiștii de frontieră care investighează cazurile legate de migrație ilegală. Oamenii legii au în competență județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, iar în 2018 au înregistrat o creștere cu 65,22 la sută a cazurilor legate de traficul de migranți, față de anul precedent.
„În ceea ce privește traficul de migranți în anul 2018 au fost instrumentate 77 cazuri cu 134 traficanți/facilitatori identificați și neidentificați, fiind probată activitatea infracțională a 76 făptuitori. Analizând descoperirile traficanților/facilitatorilor de migranți în anul 2018, se constată numărul mare al descoperirilor, comparativ cu aceeași perioadă din 2017 când au fost identificați 46 traficanți/facilitatori de migranți, ceea ce însemnă o creștere cu aproximativ 65,22 %. Documentarea activităţii infracţionale a celor 76 de călăuze/facilitatori a contribuit la descurajarea fenomenului migraţionist, aspect reliefat de trendul descrescător înregistrat în perioada analizată din anul 2018”, povestesc polițiștii de frontieră timișeni.
Au fost luate și măsuri, spun oamenii legii, ce au scăzut numărul migranților depistați ilegal în 2018.
„În anul 2018 pe linia migrației ilegale, au fost intensificate măsurile de supraveghere şi control la frontiera de stat, care au dus la descurajarea eventualelor grupuri de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera din Serbia în România. Ca urmare a acestui fapt au fost înregistrate un număr de 148 cazuri de treceri ilegale ale frontierei cu 758 de persoane implicate, comparativ cu anul 2017 fiind constatată o scădere considerabilă. Analizând comparativ anul 2018 comparativ cu 2017, observăm materializarea măsurilor adoptate în diminuarea fenomenului migraționist pentru fiecare cetățenie dar în special a cetățenilor proveniți din Siria și Afganistan. Lucrători din cadrul structurilor operative ale I.T.P.F. Timișoara au desfășurat activități de monitorizare și supraveghere a mai multor grupuri de migranți despre care se dețineau date că intenționează să părăsească în mod fraudulos teritoriul național, de regulă prin puncte de trecere a frontierei din zona de competență a I.T.P.F. Oradea, astfel au fost reținuți în P.T.F. Nădlac I, P.T.F. Nădlac II, S.P.F. Borș un număr de 370 de migranți ilegali. Urmare a măsurilor de prevenire luate, prin suplimentarea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat pe aliniamentul I cât și pe comunicațiile din aliniamentul II, s-a reușit securizarea zonelor de frontieră vulnerabile și creșterea capacității de reacție la depistarea timpurie a activităților pregătitoare desfășurate de migranți încă de pe teritoriul Serbiei, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Serbia în România. S-a reușit în acest mod prevenirea intrării pe teritoriul național, în 393 de cazuri, a unui un număr de 2.808 migranți non-regionali”, transmit polițiștii de frontieră timișeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!