„Numirea managerului de spital trebuie să revină consiliului de administraţie, alcătuit din reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalului medical angajat şi lideri ai comunităţii. Numirile politice trebuie descurajate explicit. Este recomandabilă stimularea asocierii spitalelor în reţele regionale de îngrijire pentru creșterea eficienței în administrarea riscului de faliment şi a managementului operaţiunilor. Introducerea competiției în procesul de contractare poate avea un efect pozitiv în sensul relevării costurilor reale ale serviciilor spitalicești și a creșterii cost-eficienţei. Autoritatea managementului spitalelor privind achiziţiile și privatizările parţiale sau totale trebuie limitată prin planul național de organizare a capacităţii. În absenţa bunei guvernanţe, riscul privatizărilor oportuniste către companii private pentru profit este ridicat şi acestea sunt de evitat. Responsabilitatea financiară a managementului spitalului trebuie corelată cu capacitatea fiscală a autorităţilor publice de care aparţin”.
Acestea sunt câteva dintre recomandările ORS în contextul shimbării legislaţiei din sănătate. Spitalelor timişorene, ca, de altfel, tuturor spitalelor româneşti, le va fi greu să aplice regulile corecte atâta timp cât numirile politice rămân de bază în alegerea managerilor.
ORS are misiunea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România prin efectuarea de studii de cercetare privind activitatea şi performanţa acestora. Un al doilea raport de cercetare al ORS, „Privatizarea asigurărilor de sănătate – evidenţe din experienţa internaţionalăh, va fi disponibil în cursul acestei săptămâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!