Vaticanul şi România au fost unite de relaţii diplomatice încă din anul 1920, dar acestea au fost întrerupte brusc în 1955 de regimul comunist instaurat în ţară. A fost nevoie de alţi aproape 50 de ani pentru ca cele două state să devină din nou partenere din punct de vedere diplomatic.
Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în Romania, a venit vineri, la Timişoara, pentru a discuta cu studenţii şi profesorii Universităţii de Vest despre relaţiile dintre statul papal şi România, acum în prag de centenar al unirii.
„Stimaţi profesori, dragi elevi”, şi-a început discursul Miguel Maury Buendía, el vorbind despre ce înseamnă prezenţa reprezentanţilor Vaticanului în România, despre relaţiile bune cu Biserica Ortodoxă Română şi despre valorile creştine în Europa, respectiv despre susţinerea păcii în lume.
„Relaţiile bilaterale dintre Sfântul Scaun şi România sunt ele însele o dovadă a importanţei dimensiunii religioase care a fost întotdeauna prezentă în istoria şi în viaţa poporului român. Pentru Sfântul Scaun şi, în consecinţă, pentru Nunţiatura Apostolică unul dintre principalele sale obiective este de promova şi de a spori relaţiile fraterne cu biserica ortodoxă.
În acestă privinţă, o sferă de colaborare dintre cele două biserici surori de o importanţă deosebită se referă la apărarea valorilor creştine ale Europei în societate şi la colaborarea în domeniul familiei, al bioeticii, a drepturilor omului, al onestităţii în viaţa publică, al ecologiei, al refugiaţilor. Efortul comun în aceste domenii va duce, fără îndoială, la creşterea morală a societăţii civile româneşti şi a valorilor creştine în familia europeană”, a declarat Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în Romania.
În 1999, Papa Ioan Paul al doilea a vizitat România, fiind o premieră; era pentru prima dată când conducătorul Vaticanului vizita o ţară majoritar ortodoxă, a subliniat oaspetele. Miguel Maury Buendía a mai spus că cele două biserici lucrează pentru obţinerea unei păci adevărate.
„În calitate de decan al corpului diplomatic profit de această ocazie pentru a ura ţării voastre un progres cultural şi material continuu, stabilitate economică şi succese în sfera internaţională şi bunătatea tuturor”, şi-a încheiat discursul Nunţiul Apostolic la Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!