Primăria Timișoara a lansat în luna iulie licitația pentru refacerea Turnului de Apă de pe str. Barițiu din Iosefin. Acesta va fi transformat într-un centru cultural, cu lift panoramic și terasă belvedere. Majoritatea banilor vin prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura, contractul fiind semnat încă din septembrie 2020. De proiect se ocupă primăria și Asociația Prin Banat.
„Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ si grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spatiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină”, se arată în documentație.
Turnul de Apă din Iosefin va fi transformat complet, va avea scări interioare noi, tâmplărie exterioară nouă, vor fi curățate finisajele existente, cărămida aparentă/beton și va avea finisaje interioare noi. În interior va fi amplasat și un lift panoramic, iar rețelele de utilități vor fi refăcute și va fi realizat un sistem de iluminat arhitectural atât pentru interior, cât și pentru spațiul exterior. La intrare va fi amenajată o cafenea, iar sus va fi amenajată o terasă belvedere.
O singură ofertă a fost depusă la licitația PMT. Vine de la asocierea Alca European Foundss (lider) – Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL – Nibaco – Echipament Electric. Societatea care este lider de asociere are sediul din comuna Dridu, județul Ialomița, are ca obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” și a fost înființată în anul 2017. A avut șapte angajați în anul 2020 și un profit de 1,3 milioane de lei.
Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL vine din Napoli și are sucursală în București și se ocupă de ceva timp de lucrările din situl arheologic de la Pompeii. În România a avut multe lucrări, inclusiv la Turnul Pompierilor de la Cluj, unde nu a finalizat lucrările la timp, cerând o prelungire, dar și la sediile SRI și IPJ din Cluj-Napoca, precum și pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța sau a Cetății Carsium din Hârșova. Consorțiul italian era investigată de autorități pentru eventuale legături cu Cosa Nostra, scria, în 2019, presa națională.
Celelalte două firme au sediile în județul Dolj (Nibaco) și în județul Teleorman (Echipament Electric).
Primăria Timișoara a pus la bătaie pentru transformarea Turnului de Apă cel mult 7,88 milioane de lei cu tot cu TVA. Majoritatea banilor (7,3 milioane de lei – n.r.) sunt bani norvegieni. Termenul de execuție este de 15 luni, iar data de finalizare a proiectului desfășurat cu fonduri norvegiene este 29 februarie 2024.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAr fi grozav daca ar putea realbilita, in schimb, niste trotuare sau sa astupe niste gropi. Ne-am saturat de atata sifonare de bani pe motive culturale. Nici dracul nu o sa mearga in locatia aia, e o zona infecta. O sa vezi de acolo de sus haosul si jegul in care traiesc cei din zona.
-
De ce ar merge lumea sa mearga in zona aia daca oricum nu are ce vedea? Cam asta e logica, nu? Pai si atunci ce facem, ne punem ochelari de cal si ne prefacem ca nu vedem cum e zona, sau incercam sa schimbam ceva.
Daca treci prin Traian, vei vedea ca incet incet incepe sa apara lume “normala”, asa ca se poate. Trebuie doar vointa. Unirii deja e suprasaturat, trebuie mutata atentia si pe celalalte zone istorice putin.
Dar hai sa ne plangem, ca e gratis si ne simtim putin mai bine, ca si cum am facut ceva cu adevarat important.
-
Inainte sa se amenajeze promenada si pista de biciclete pe malul Begai, era mizerie si nici dracu nu se plimba acolo , acuma insa e plin de oameni. stai linistit ca pe masura ce se amenajeaza lucruri , oamenii vin. La fel ca si in Traian. ps :trotuarele tocmai ce s-au refacut pe budai deleanu – probabil si in alte parti unde nu circul nici eu si nici tu.
-
unu si ju – aceeasi persoana: ce s-a facut mai exact in Traian? te-a pus de la partid sa comentezi cum faceau si pesedaci mai demult! in Traian e aceeasi mizerie de ani de zile! stau aici si nu stiu ce aberati voi acolo?
-
Pai cum “aberam noi”? Nu ziceai ca suntem aceasi persoana. Vezi ca paranoia se trateaza, in ziua de azi, sunt sperante.
Mergi pe la o bere sau un Gin in Traian si vei intelege ce iti zic.(cauta TapRoom, Fabric Wine, Ampm) Si am zis incet incet, schimbarile nu se fac peste noapte, dar aparitia unor locuri cum sunt cele noi din piata, aduce si o schimbare a populatiei in timp.
Te-am lasat ca se taie netu la partid 🙂PS: Mai bine nu te du, ca strici atmosfera zonei.
-
de la care partid ? PNL sau USR, proiectul a fost initiat de fosta administratie. In fine. Singurul motiv pentru care comentez este pentru a arata ca exista si oameni in orasul asta cu putin mai multe pretentii decat astuparea gropilor + reparatul trotuarelor – lucruri f necesare, insa nu si suficiente.
-
-
Fara betoane, asfalt, marmura, garduri……..mai multa iarba verde, mai multi copaci.
-
OVIDIU eu vad ca tu parca ai un fix “Fara betoane,fara alei betonate fara drumuri asfaltate Da dece nu te muti in zona PADURILOR VIRGINE din AMAZONE printre arboniceni de acolo ca nu iti trebuie nici masina,tramvai,troleicuz sau MAESTRUL FRITZ agopta ideia ta???
-
Nu ne trebuie mai multe betoane in zona, sunt destule, vara e prea cald pe betoanele alea, copiii vor mai multa iarba si copaci, unde sa se joace, nu betoane, de asta insist, se pot turna multe betoane de 2 milioane de euro.
-
@Ovidiu Traiesti intr-un oras industrial si aglomerat. Niciodata nu o sa ai “lejeritatea” unui oras mic, cu zone verzi etc. Uite de exemplu Londra. Are 3 parcuri MARI (chiar mari) ok… daaaar orasul e enorm si in alte zone nu prea abunda. Timisoara nu e Arad, Buzias, Resita, Deva etc. Ce se poate acolo, nu se poate si aici.
-
Nu ma intereseaza Londra, Arad….,stiu ce vor oamenii in orasul asta…asta vrem si pentru asta l-am votat pe Fritz…prefer Viena nu Londra, Arad….
-
Nu ne trebuie jungla de asfalt pe aici, Zoli, oricat e ea de “cool”
-
-
-
Se tot fac constructii noi dar nimeni nu le intretine.
-
Sunt platiti la metru cub de beton turnat, nu-i intereseaza ce se intampla pe urma cu constructia respectiva, din betoane fac banii din altceva nu se pricep.
Ce nu inteleg eu de vreo 2 ani de cand a demarat acest proiect este de ce nu se face nimic si nici nu se pomeneste nimic despre “fratele geaman”al acestui turn, adica despre cel din Piata Traian.
-
Ar fi interesant de aflat. Ultimul articol ce l-am gasit e de acum 3 ani, cand primaria afirma ca Turnul a fost dat in folosinta “Fabricii 1 Iunie in urma cu mai multi ani, dar acum nu mai gasesc actele, de care au neaparata nevoie ca sa-l ia inapoi.”
Numai in Romania se “pierd” asa actele.
e ca si cum ai spune “vreau sa merg in india sa curat rahatul de pe strazi”
Am stat în Glasgow, Scoția timp de 7 ani. Și pe acolo, consiliul a luat decizia de a “reimprospata” imaginea anumitor cartiere (mai sărăcăcioase, pline de asistați sociali, etc).
Nu au rezolvat nimic; doar sifornare de bani…nimeni nu a mers la festivalurile de poezie din cartierele păcii, nimeni nu a fost sa vadă ceva clădire refăcută din taxele celor competenți, etc
Nu sunt anarhist; de acord ca o primărie trebuie sa se ocupe de imaginea unui oraș, deși as prefera sa taxeze mai puțin, sa dea afara ratații birocratici și sa devina mai eficienta (ca o companie privata de succes); dar chestiile astea “culturale” sunt ridicol de inutile. Dar sunt sigur ca, câteva feministe cu par roșu la subraț vor fi fericite ca au un nou proiect pentru poze pe instagram și Facebook.
-
Bani de la multi pentru cativa cam asta sunt proiectele astea culturale, trebuie bagati mai multi bani in educatie sanatate si mediu inconjurator.
E ok initiativa. Sa se faca.
Vai de mine ce de tepe se vor da. Atentie la firme din strainatate! In caz de probleme va fi practic imposibil de corectat problemele (financiare sau de executie).