Asociația Religioasă Centrul Creștin Timișoara este cel mai mare datornic la bugetul local, consideră reprezentanții Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara, cu o datorie de 8 milioane de lei pentru neplata impozitului pe clădire.
Reprezentanții Bisericii Agape nu sunt însă de aceeași părere, așa că toată problema a ajuns în instanță, încă de acum mulți ani. În vreme ce reprezentanții Direcției Fiscale susțin că este vorba despre un cult religios nerecunoscut de lege, cei ai Asociației Religioase Centrul Creștin Timișoara sunt de altă părere.
„Biserica Agape este o biserică apostolică a Evangheliei depline, carismatică în închinare şi slujire, fiind organizată departamental”, se arată în descrierea de pe site-ul lăcașului de cult.
Practic, este o biserică neoprotestantă, care, conform noului Cod Fiscal, este scutită de plata impozitului. Conform legilor vechi însă, ar fi trebuit să plătească impozit. Sau cel puțin așa susțin oficialii primăriei.
„La persoane juridice avem un datornic cu 8 milioane de lei, suntem în instanță. Este vorba despre o clădire ce aparține unui cult religios nerecunoscut de lege, nu au fost plătite impozitele și ne judecăm pentru asta. Ne judecăm de mulți ani”, a declarat, pentru Tion.ro, Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din Cadrul Primăriei Timișoara.
De fapt, dosarul a ajuns la Curtea Constituțională, iar procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție este suspendat până când judecătorii Curții Constituționale dau un verdict. Primăria a pierdut un proces la Curtea de Apel Timișoara.
„Noi nu suntem un cult nerecunoscut de lege, noi suntem o asociație religioasă recunoscută, cu aviz de la Culte. Asociația religioasă are, după noul Cod Fiscal, aceleași drepturi fiscale ca orice cult religios din România. După Legea cultelor și Legea construcțiilor, noi suntem scutiți ca biserică, lăcaș de cult de impozite și taxe pe clădiri. Procesul nostru este la Curtea Constituțională, am obținut la ultima înfățișare aprobarea de a merge la Curtea Constituțională, pentru că sunt două legi care se bat cap în cap și nu sunt constituționale: Codul Fiscal din 2003, iar Legea cultelor a fost dată în 2006. Spiritul legii era tocmai acest lucru: să se dea aceleași facilități asociațiilor religioase, dar face referire la Codul Fiscal din 2003 care trebuie să se schimbe și care s-a schimbat doar acum, în 2016”, ne-a explicat Eugen Olariu, vicepreședintele Asociaţiei Religioase Centrul Creştin Timişoara.
Biserica Agape funcționează din anul 1990, iar vicepreședintele asociației care o reprezintă susține că, în primul rând, nu se plătește impozit pe o clădire aflată încă în faza de construcție.
„Din 1990 funcționează biserica, noi suntem în construcție, nici nu este finalizată biserica. Sunt probleme de când au venit dânșii într-un control și li s-a părut în neregulă. În România, după legea veche, fiecare primărie judecă după cum vrea primarul sau Direcția Fiscală din orașul respectiv. În Arad, de exemplu, nicio biserică nu plătea impozit, în Timișoara s-a găsit că trebuie. Este după cum interpretează primăria. Avem probleme pentru că era o neclaritate în aplicarea legii”, mai spune Eugen Olariu.
Momentan, reprezentanții asociației nu au primit nicio înștiințare de la instanță. Ultima înfățișare la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost în 28 mai 2015, când Completul de judecată a stabilit că „admite cererea de sesizare a Curții Constituționale” și a suspendat procesul.
„Așteptăm să fim informați… noi am prezentat 18 amendamente pentru care cerem să se ducă la Curtea Constituțională. Procesul este suspendat până primim răspunsul Curții Constituționale. După noul Cod Fiscal, făcut după legea dată în 2006, spune clar că ne bucurăm de aceleași facilități fiscale. Noi nu suntem un cult anume, suntem o asociație religioasă neoprotestantă. Problema este că a fost o neconcordanță între două legi, noi plătim impozit pe teren, dar impozit pe clădire nu plătim, suntem scutiți după lege de această taxă”, a mai spus, pentru Tion.ro, vicepreședintele Asociaţiei Religioase Centrul Creştin Timişoara.
Situația a ieșit la iveală în urma unui control făcut de Direcția Fiscală în anul 2009, care i-a somat pe reprezentanții Bisericii Agape să plătească retroactiv, pe 5 ani, impozitul pe clădiri și penalități de întârziere. În 2010, Asociaţia Religioasă Centrul Creştin Timişoara a dat în judecată Direcția Fiscală.
„În urma controlului din anul 2009, a Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara, am fost somaţi să plătim retroactiv pe 5 ani, impozitul pe clădiri şi penalităţi de întârziere, fără a se lua în considerare prevederea Legii 50 a construcţiilor (care stipulează că pentru o clădire nefinalizată şi neintabulată, NU se percepe impozit) şi a Legii Cultelor nr. 489/2006 privind asociaţiile religioase , care conform art. 44 prevede că şi asociaţiile religioase se bucură de aceleaşi facilităţi fiscale (scutirea impozitului pe clădiri) ca şi cultele religioase, conform codului fiscal 571/2003”, mai transmit reprezentanții bisericii neoprotestante.
În clădirea de pe Calea Aradului nr. 15A, în care funcționează Biserica Agape, de 10.000 de mp, își are sediul și Organizația Centrul Creștin Timișoara, care administrează mai multe biserici din toată țara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!