Palestina. Un subiect fierbinte într-o zi caniculară a adunat, joi, în Aula BCUT, zeci de oameni interesaţi să descopere opera unui scriitor palestininan cândva nominalizat la premiul Nobel şi să facă o incursiune într-o lume pe cât de mediatizată, pe atât de misterioasă. Printre protagoniştii întâlnirii în camera culturii arabe deschise, pentru o după-amiază fierbinte, la Timişoara s-au numărat, alături de înaltul diplomat palestinian, generalul Alexandru Manafu, profesorul George Grigore, coordonatorul traducerii operei lui Ibrahim Jabra, profesorul Vasile Docea, directorul instituţiei-gazdă, şi Călin Rus, directorul Institutului Intercultural Timişoara.
„Sunt bucuros să mă aflu pentru a doua oară în Timişoara, oraşul florilor. Flori care au culori diferite, dar formează împreună un tablou armonios, de la care avem cu toţii ce învăţa. Sunt încântat că în ultima perioadă relaţiile dintre ţările arabe şi România s-au intensificat şi dezvoltat, în plan economic, diplomatic, cultural, spiritual. Vă transmit salutul prietenesc al Consiliului diplomaţilor arabi în România. (…) L-am întâlnit personal pe Jabra Ibrahim Jabra, care toată viaţa şi-a dorit să se întoarcă în oraşul său natal, Bethleem, şi a luptat pentru asta, iar contribuţia enormă a operei sale pentru cultura palestiniană şi-a tras combustiile din această luptă. Marii scriitori palestinieni de după 1948 se împart în trei categorii: cei care au rămas sub ocupaţie şi au scris o literatură de rezistenţă, cei care au fost în tabere de refugiaţi şi cei care au trăit şi au scris în exil. Ce au în comun operele lor este exprimarea suferinţei poporului palestininan. (…) Noi sperăm că în septembrie la Naţiunile Unite vom fixa numele Palestina şi vom oficializa statul nostru”, a declarat ambasadorul Ahmed Aquel.
Născut la Bethleem în 1920, Jabra Ibrahim Jabra s-a refugiat în Irak în timpul evenimentelor din 1948, încetând din viaţă la Bagdad, în 1994. Prolifica sa operă cuprinde peste 70 de volume. Romanul „Celelalte camere” vorbeşte despre „avatarurile palestinianului obişnuit, adoptate până la alienare pentru a supravieţui în lumea contemporană”.
Lansarea a fost organizată de Clubul Româno-Arab de Cultură şi Presă, Institutul Intercultural Timişoara şi BCUT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!