Respectiva investiție prevede realizarea unei conducte de aproape 100 de kilometri, care să interconecteze rețelele de transport a gazelor dintre România și Serbia. Inițial, proiectul ar fi urmat să fie realizat până în 2026, dar cei de la Transgaz au solicitat deja obținerea acordului de mediu pentru acest proiect. Prin acest proiect se dorește realizarea unei conducte care să ofere o legătură între Arad și localitatea sârbă Mokrin, în lungime de 97 de kilometri, pe partea română de 85 de kilometri, majoritatea în Timiș.
Localitatea sârbă este situată chiar la granița cu România, fiind cunoscută românilor pentru organizarea aici, anual, a campionatului mondial de spart ouă, un concurs care are loc în duminica Paștelui. Noua conductă va permite transferul de gaze naturale între părți și, la nevoie, poate fi chiar o soluție pentru momentele dificile din iarnă când Timișoara, capăt de linie în sistemul de alimentare cu gaze în România, rămânea fără combustibil. Noua conductă va permite și exportul de gaze naturale atunci când va fi finalizată și rețeaua BRUA.
„Menționăm că exportul de gaze naturale spre Serbia se va realiza după finalizarea proiectului BRUA faza I. În situația în care vor fi preluate gaze naturale din Serbia spre România, acestea pot fi direcționate la consum în zona Timișoara – Arad, prin conducta DN 600 Horia – Mașloc – Recaș (25 bar), la presiuni mai mici decât în conducta BRUA”, conform Transgaz.
Noua conductă spre Serbia ar urma să coste în jur de 50 de milioane de euro, cea mai mare parte, peste 42 de milioane, aparținând operatorului român. În acest proiect este prevăzută și realizarea unei stații de măsurare a gazelor, aceasta urmând să fie realizată pe teritoriul românesc.
Vă reamintim că Timișul include și o bună parte din traseul conductei din proiectul BRUA, la Recaș fiind unul dintre punctele importante de legătură din cadrul conductei care va duce gazul spre vestul Europei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1942930″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!