Conform președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, este vorba despre o obligație financiară (o corecție) care a rămas de la un proiect pe fonduri europene anterior. Din cauza acestei obligații financiare, spune Dobra, nu poate semna contractul prin care se va lărgi drumul de la Dumbrăvița la autostradă, finanțat din fonduri europene, proiect cu o valoare totală de 80 milioane lei.
Conform liderului CJ Timiș, corecția este una din cadrul unui proiect din fonduri europene și cei de la Primăria Timișoara au o obligație la bugetul de stat de 1.070.000 lei, iar în momentul semnării unui proiect pe fonduri europene ai obligația de a depune certificatul fiscal cu zero datorii.
„Aș vrea să aduc clarificări despre proiectul privind realizarea drumului județean Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata, la patru benzi. Din păcate nu putem semna contractul de finanțare. La momentul acesta, contractul de finanțare stă pe masa ministrului Fondurilor Europene, datorită faptului că Primăria Timișoara nu și-a plătit corecția financiară de 1 milion de lei, având obligații la stat. Nu putem semna acest contract. Primăria Timișoara și-a asumat data de 7 decembrie ca dată privind achitarea acestei obligații. Putem semna după ce-și plătește primăria obligațiile. Putem semna contractul până în 20 ianuarie”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.
Proiectul „Modernizare DJ 691: lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km. 12+975)” este estimat să coste 80,4 milioane de lei. Din această sumă, contribuția Uniunii Europene ar fi de 57,7 milioane, iar de la bugetul de stat ar urma să vină 8,8 milioane. CJ Timiș va contribui la acest proiect cu suma de 12,5 milioane de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile, și încă 1,35 milioane de lei, reprezentând 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului. Tot CJ Timiș va suporta și alte cheltuieli ce pot apărea în timpul implementării proiectului, precum și cele legate de mentenanță și întreținere.
Lărgirea drumului de la intrare în Dumbrăvița spre urcarea pe Autostrada A1, după Giarmata, se va face pe două tronsoane, separate, unul în continuarea celuilalt.
Primul tronson este cel de la sensul giratoriu de la intrare în Dumbrăvița până la centura Timișoarei. Aici, valoarea totală a investiției este de puțin peste 7 milioane de euro (inclusiv TVA), cu o durată de realizare de 42 de luni.
Cel de-al doilea tronson este cel de la Centura Timișoara la urcarea pe autostrada A1, cu o valoare totală de 10.755.763 euro și o durată de realizare de 42 de luni.
UPDATE. Primăria va plăti până în 15 ianuarie 2018. Robu: Am optat să nu risc să-i las pe timișoreni fără căldură și apă caldă, respectiv fără transport în comun, și să amân cu câteva săptămâni semnarea acelui contract
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat pentru Tion.ro că va plăti acea sumă de bani până în 15 ianuarie 2018, dar că nu putea să facă această plată acum, riscând să-i lase pe timișoreni fără căldură și fără transport în comun și că această amânare nu afectează nicicum semnarea contractului.
„Domnul Dobra mă dezamăgește pe zi ce trece cu politicianismul pe care-l practică. În realitate nu e nicio problemă că nu s-a semnat încă acel contract și se va semna în ianuarie. Ar fi fost, însă, o mare problemă pentru timișoreni dacă eu nu aș fi plătit anumite sume absolut obligatorii către Colterm și către RATT. Drept urmare, am optat să nu risc să-i las pe timișoreni fără căldură și apă caldă, respectiv fără transport în comun și să amân cu câteva săptămâni semnarea acelui contract, necreând absolut niciun risc din asta, eu având în acest sens o discuție cu domnul ministru Stănescu, care a înțeles situația și mi-a spus că dacă e vorba de o amânare până la mijlocul lui ianuarie nu e nicio problemă. Primăria Timișoara va plăti această sumă până în 15 ianuarie pentru că are tot interesul să se lărgească acel drum, noi fiind de fapt cei care am pledat cel mai mult pentru ca această lucrare să se facă. Reamintesc că la un moment, văzând că CJ Timiș nu face nimic, am cerut să se transfere acel drum județean în administrarea Primăriei Timișoara sau chiar în proprietatea primăriei, pentru a-l face pe bani de la bugetul local”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!