În vizita de lucru la Timișoara a fost prezentă Anca Dragu, președintele Senatului, Sergiu Hossu, șeful Cancelariei primului-ministru și Oana Ursache, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni.
De dimineață, oficialii au fost la Camera cu fluturi de la Judecătoria Timișoara și la centrul de vaccinare de la ISHO. Apoi au urmat discuții pe tema TM2023 la Primăria Timișoara, dar și la Prefectura Timiș, pentru modificări privind Codul administrativ. Anca Dragu a vorbit despre un proiect de lege pe care îl inițiază vizavi de audierea minorilor.
„Este un proiect impresionant (Camera fluturilor- n.r.), realizat cu resurse «profi» ale personalului de la Judecătoria din Timișoara. Nu e ușor să găsești într-o instituție publică spații libere pe care să le amenajezi pentru audierile minorilor. Eu personal am un proiect în care să mă asigur că locul copiilor nu este în sala de judecată. Audierile minorilor trebuie să țină cont de multe elemente, trebuie protejați și să nu-i supunem unui stres emoțional și mai mare”, a declarat Anca Dragu.
În ceea ce privește discuțiile pe plan local, s-a vorbit despre Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Primarul Dominic Fritz vorbește despre o strategie a discuțiilor care trebuie purtate în Guvern și Parlament.
„Această vizită se înscrie într-o strategie mai largă a diplomației orașului, o strategie care are două idei principale: Timișoara trebuie să fie prezentă în discuții legislative importante la București. (…) Trebuie să ne luptăm pentru lucrurile care ne dor aici la Timișoara, de exemplu efortul nostru pentru un cadru legislativ mai bun la Timișoara Capitală Culturală Europeană, dar pe de altă parte vrem să prezentăm Timișoara ca un model pentru reformarea administrației în România. (…) Trebuie să lucrăm la conștientizarea celor responsabili din țară că acest proiect e unul național și are nevoie de toată susținere în Guvernul și Parlamentul României”, spune Dominic Fritz.
Anca Dragu spune că de acum se vor ști sumele pe care se bazează și încheie contracte.
„Trebuie să aducem modificări legislative la nivel de Guvern și Parlament, astfel să ne asigurăm că resursele financiare sunt disponibile, iar regulile după care se folosesc aceste resurse financiare, pentru finanțarea investițiilor sau proiectelor, au un circuit clar și simplu. Am discutat despre proiectul bugetării multianuale pentru acest proiect (TM2023 – n.r.), astfel că de acum să poată să știe pe ce sume se bazează și încheie contracte”, a completat Anca Dragu.
Totodată, CJ Timiș și Primăria Timișoara vorbesc despre „o armonizare” instituțională în ceea ce privește TM2023.
Ajutor pentru localitățile cu buget mic
Vicepreședintele CJ Timiș vrea să vină în sprijinul localităților cu buget mic pentru a accesa fondurile europene. Pentru aceasta, el spune că pe anul 2020 au mai rămas 100 de milioane de lei nefolosiți de la buget, bani care pot fi alocați primăriilor din județ.
„Am convenit cu Dominic Fritz să armonizăm echipele din primărie și CJ pentru a merge cu aceeași propunere a ceea ce au identificat specialiștii noștri. Legat de fondul de investiții, avem o mare problemă în privința localităților cu buget redus, în ceea ce privește cofinanțarea pe proiecte europene. La ora aceasta nu există niciun mecanism. Noi, la Consiliul Județean, am identificat o oportunitate. Avem un excedent bugetar pe 2020 de aproape 100 milioane de lei, prin care am dori să creăm acest fond de investiții, o finanțare rambursabilă, de ce nu, pe o perioadă de mai mulți ani”, spune Alexandru Proteasa.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XNimic nou sub soare.’ Camera cu fluturi’,,preocupare culturala majora. Nici fluturasi nu sunt lasati sa zboare.
O vizita de lucru a tovarasilor de la centru . Problemele Timisoarei se vor rezolva ! Tovarasul Fritz a primit asigurari in acest sens si a salutat vizita comitetului central.
BLA…BLA…in stil USR-PLUS…
S-a stabilit cum se vor imparti pe finantare? fiecare cat si cum isi trage parandarat lui si clanului lui? ca amaratii astia care locuiesc pe aici tot cu infrastructura praf, tot cu spitale si scoli putine si unde trebui sa cotizezi ca parinte. Important e ca hienele ca bage in buzunare cat mai mult ca doar aia inseamna capitala culturala.
“Primarul Dominic Fritz vorbește despre o strategie a discuțiilor care trebuie purtate în Guvern și Parlament.”Trebuie sa invete si cei de la Bucuresti ceva de la strategul Timisorii.Ca alesul Timisorii de cand este in functie face numai strategii,angajarii peste angajari,concursuri pentru tot feluri de functi stintifico fantastiece.In rest nimica concret,festivale anulate,contracte reziliate
Sper ca i-a placut doamnei Dragu in “judetul Timisoara”
papagalii