Echipa formată din elevi din Timișoara, Flying Bots, de la CoderDojo Timișoara, s-a clasat la această competiție pe podium, după o echipă din București și una din Sfântu Gheorghe.
Competiția a fost câștigată de echipa Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Canescent. Locul I în ierarhia națională asigură participarea în finala Competiției Europene CanSat 2018, care se va desfășura în Insulele Azore, sub egida Agenției Spațiale Europene (ESA). Podiumul a fost completat de Mikó18-CanSat, echipa Liceulului Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, și Flying Bots, de la CoderDojo Timișoara (coordonator: Radu Ticiu).
Faza finală a concursului a avut loc la Tuzla, în perioada 3-6 mai, și a reunit 8 echipe.
„Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit (de exemplu, alimentarea cu electricitate, comunicațiile etc.) într-o doză cu un volum de 330 de mililitri. Minisateliții de tip CanSat au fost lansați dintr-un avion, pe Aeroportul „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla, de la o altitudine de aproximativ un kilometru, având de îndeplinit o misiune și aterizarea în siguranță”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Echipa Flying Bots a fost la prima participare într-o competiție de acest gen și a avut ca misiune secundară detectarea compușilor atmosferici.
CoderDojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. La CoderDojo copiii învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate, conduse și mentorate de voluntari. Evenimentele CoderDojo sunt derulate de echipe de voluntari, iar în Timiș acestea există la Timișoara, Lugoj, și în comunele Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Giroc, Săcălaz. Participarea copiilor este gratuită, iar toți cei care se implică (mentori, organizatori) sunt voluntari.
Competiția CanSat este organizată de ESERO (European Space Education Resource Office) România în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA) și Ministerul Educației Naționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!