Pentru Antonia, performanța nu este un lucru nou. Muncește din greu încă din perioada gimnaziului, atunci când a descoperit pasiunea pentru științele exacte, dar și cele naturale. Prima dragoste „de olimpiadă” a fost Matematica, a urmat și Fizica, iar la ambele a făcut performanță. Științele pământului au apărut în „peisaj” în timpul liceului.
Olimpiada națională, care a calificat-o la Beijing, a fost una dificilă și plină de provocări.
„A fost o olimpiadă care a constat în două probe, una teoretică și una practică, și se focusa pe materiile: chimie, fizică, geografie și biologie. Prima dată am fost la olimpiada aceasta în clasa a XI-a, pentru că am auzit de la un prieten. În gimnaziu, am mai participat la olimpiadă la mate, la concursuri la mate, dar prima dată la națională am fost în clasa a IX-a, la fizică. După aceea, în a X-a am fost la olimpiada națională și la fizică și la mate. În clasa a XI-a am fost la mate, chimie și prima dată la științele pământului și anul acesta am fost la mate, chimie și științele pământului”, spune Antonia Balcu, olimpica de la Moisil.
Performanța nu apare peste noapte. Liceana de la Moisil este foarte studioasă. Își dedică ore întregi rezolvării problemelor, ceea ce poate fi foarte solicitant.
„Sincer, cel mai mult anul acesta am lucrat la chimie. A fost materia mea principală, ca să zic așa. Când mergeam la școală, lucram și la școală, în timpul orelor, indiferent ce oră era, la chimie. Lucram și după, când mă întorceam acasă. Iar, atunci când nu m-am mai dus la școală, în perioada liberă, stăteam și 14 ore pe zi să lucrez. E foarte mult de lucru și nu întotdeauna iese așa cum te aștepți. Am mai avut și eșecuri și reușite, e normal”, punctează eleva.
Este firesc pentru tineri să își găsească modele în viață, oameni pe care să îi considere o inspirație atunci când se gândesc la performanță. Pentru Antonia, acești oameni sunt colegii săi cu care s-a întâlnit la olimpiade, oamenii cu care are pasiuni și experiențe comune.
Au inspirat-o copiii pe care i-a cunoscut la olimpiade
„Ceea ce m-a inspirat cel mai mult au fost copiii pe care i-am cunoscut la olimpiadele naționale. Pur și simplu, la câtă dedicare, pasiune și muncă au depus, m-au inspirat și pe mine”, mai adaugă Antonia Balcu.
Pentru că este în prag de Bacalaureat, Antonia se gândește deja ce dorește să facă în viitor. Vrea să devină cercetător în domeniile biochimie sau biofizică. Facultatea dorește să o urmeze în România, iar masterul îl va urma, probabil, în străinătate.
Între timp, pregătirile pentru Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului sunt în toi. Alături de eleva timișoreancă, în lotul pentru competiția din China s-au calificat alți trei elevi din țară: Tudor Neag din Cluj-Napoca, Darius Bodor din Ploieşti și Denisa Banu, liceană din Buzău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!