Prof. dr Ioan Munteanu a afirmat că ambii părinţi şi-au dorit foarte mult un copil, după ce au pierdut un băiat într-un accident, în urmă cu câţiva ani. Cei doi au apelat la un tratament de fertilizare şi, în ciuda şanselor mici de reuşită, au adus pe lume o fetiţă de 3 kilograme care a luat nota 10 la naştere. Sarcina nu a decurs totuşi fără probleme.
„A fost mai dificil, în primul rând din cauza vârstei la care s-a produs fertilizarea. Mama a trebuit să fie urmărită extraordinar de atent. Pacienta a venit la mine tot la trei săptămâni. Cu câteva zile înainte de naştere a avut o hemoragie care putea să coste viaţa copilului. Şansele de reuşită, după 40 de ani, sunt de 15-20 la sută, în lume, în funcţie de centru, de dotare, de pregătirea medicilor. Sarcinile la peste 35 de ani sunt monitorizate permanent, pentru a observa dacă un copil este malformat sau are alte probleme. De la acea vârstă nu se mai merge la întâmplare”, a afirmat dr. Munteanu.
În ceea ce privește fertilizarea in vitro, el a explicat că viitorii părinţi trebuie să scoată din buzunar mai multe mii de euro. Astfel, în Timişoara, pentru o fertilizare in vitro se plăteşte în jur de 2.400 de euro, iar apoi naşterea mai costă încă 1.500 de euro. La această sumă se mai adaugă şi alte cheltuieli.
În România, potrivit specialiştilor, circa 16 la suă din cupluri sunt sterile. Unele cazuri îi uimesc chiar şi pe medicii specialişti, deoarece ambii parteneri sunt sănătoşi, însă nu reuşesc să aibă copii.
Mama la peste 50 de ani, la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!