Viceprimarul Dan Diaconu spune că până acum de tăierile de corecţie la arbori se ocupau firmele care se ocupau de întreţinerea spaţiilor verzi, dar acest lucru s-a schimbat în vara anului trecut.
„Avem peste 60.000 de cereri pentru tăieri de corecție la nivelul arborilor. Sunt peste 60.000 de cereri pentru tăieri de corecţie strânse de-a lungul anilor. Noi n-am avut contract de tăieri de corecţie de arbori până în vara anului trecut. Încercăm ca în baza acestui contract să facem cât mai mult posibil, însă sunt din partea asociaţiilor şi a proprietarilor aproximativ 60.000 de cereri. Din 2006-2007 sunt cele mai vechi cereri cred. S-a mai intervenit, dar într-un număr mic. De când avem noul contract, cam de 4 luni, s-a intervenit. Firma Tradecomia se ocupă acum de tăierile de corecție. Tăierile de arbori au fost cuprinse până acum în contractele de întreţinere de spaţii verzi, însă preţurile erau de aproximativ de zece ori mai mari decât cele pe care le-am obţinut prin licitaţie”, a declarat Diaconu.
De pe site-ul Tradecomia SRL, societatea care se ocupă acum de tăieri de corecţie, elagare şi defrişare arbori pe domeniul public al municipiului Timişoara, aflăm că această firmă, din Bucureşti, este specializată în servicii de… dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.
„Firma se ocupă de tăieri de arbori în Timişoara şi au avut experienţă similară. Aici, cel puţin, se ocupă de tăieri, nu ştiu ce fac în altă parte…”, spune Diaconu.
Valoarea contractului, încheiat pe un an, este de 3,5 milioane lei, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul municipalităţii, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.
Oricum, reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că, în urma noilor licitaţii organizate în 2013, au reuşit să facă economii substanţiale raportat la contractele încheiate în trecut de fosta administraţie.
„Poate ăsta este, în paranteză fie spus, unul dintre marile câştiguri ale anului 2013. Încercam să fac oarecum un calcul asupra banilor pe care am reuşit să-i salvăm prin licitaţii zic eu corect realizate şi erau numai pe anul 2013 aproape 30 de milioane de euro. Sunt bani foarte foarte mulţi. Sunt economii făcute la licitaţiile la proiectele pe fonduri europene, plus licitaţiile pentru drumuri, spaţii verzi şi restul, calculat la valoarea lor estimată, unele pe un an, altele pe patru ani, la cât era valoarea anterioară a contractelor. La spaţii verzi avem preţuri la 30% faţă de contractele anterioare, la tăieri de arbori la 10% faţă de contractele anterioare, la drumuri cu 50% mai mici faţă de contractele anterioare. Din punctul nostru de vedere înseamnă bani câştigaţi pentru bugetul local şi e şi oarecum o mândrie personală pentru că 80% din comisiile de licitaţie din primărie le conduc. Toate licitaţiile s-au desfăşurat electronic, am încercat să nu descalificăm firmele nejustificat”, susţine viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!