Două firme și-au depus ofertele pentru a pregăti un plan de calitate a aerului pentru Timișoara. Este vorba despre una din București și una din județul Ialomița.
KVB Consulting & Engineering este din București și a avut un singur angajat în 2020, potrivit listăfirme.ro, cu o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei, un profit de peste 800.000 de lei și datorii tot de peste 800.000 de lei, dar cu un capital de 4,8 milioane de lei.
Multidimension SRL este din comuna Săveni, județul Ialomița și în 2020 a avut șapte angajați, potrivit aceleiași surse, cu o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, un profit de aproape 400.000 de lei, datorii de peste 400.000 de lei și un capital de peste 460.000 de lei.
Conform documentației PMT, care a pornit licitația la finalul lunii mai, Timișoara va avea un Plan integrat de calitate a aerului care va ține cont de mai mulți indicatori, nu numai de PM10 (particule de praf cu dimensiunea de minimum 10 microni).
„În baza contractului care se va încheia se vor presta următoarele servicii: elaborarea studiului la Planul Integrat de Calitate a Aerului pentru aglomerarea Timișoara, pentru indicatorii dioxid de azot, oxizi de azot (NO2/NOx) și particule în suspensie PM10; elaborarea propunerii Planului Integrat de Calitate a Aerului, pentru aglomerarea Timișoara, pentru indicatorii dioxid de azot, oxizi de azot ( NO2/NOx) și particule în suspensie PM10; asistență tehnică pentru avizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (…) de către instituțiile abilitate”, se arată în documentația PMT publicată pe SEAP.
Durata contractului, estimat la 145.000 de lei fără TVA, echivalentul a 30.000 de euro, va fi de 180 de zile. Ofertele au intrat în evaluare și în curând am putea avea un câștigător. Dacă totul merge bine, vom afla cum respirăm un aer mai curat în Timișoara la începutul anului viitor.
Ministerul Mediului atrăgea atenția, în 2020, că zece orașe din România au nevoie de planuri preventive de reducere a nivelului de poluare. Recomandarea venea chiar de la Uniunea Europeană, pentru ca orașele din România, printre care și Timișoara, să evite procedura de infringement.
Despre poluarea din Timișoara se vorbește cam în fiecare an. Potrivit unui clasament recent al Agenției Europene de Mediu, aerul din Timișoara este mai poluat decât cel din București sau Botoșani.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Timișoara, aer mai poluat ca în București sau Botoșani. Clasament al Agenției Europene de Mediu
Trimite articolul
Xce plan, ba, sunteti chiar tampiti la cap? pentru irosirea banului public meritati sa fiti spintecati in piata victoriei, ba, nenorocitilor
Planul il ghicim si noi, fara sa fim firma. O sa le iasa asa (adica fix cum trebuie): senzori de masurat particule din aer – trebuie pusi peste tot (nu va sti el cetateanul ca aia sunt profi sau nu, senzorii si metoda de masurare, ce erori dau etc – dar se vor pune, si vor fi scumpi), software de alertare cetateni despre poluarea de dupa bloc (musai, iar calitatea si costul vor fi ca la senzori), pe urma statistici si constatari, si alea dezbatute, la events cu mancarica si protocol. Miraculos, va reiesi ca la poluare firmele din urbe si pe langa sunt curate precum clestarul, insa cetatenii rebeli care se incapataneaza sa traiasca fac praf, noxe si, in general, mai bine nu ar respira… dar nah, hai ca lasam de la noi. Asa ca, milosi vor mari sau introduce taxa de poluare, si/sau amenzi pentru orice vad in fata ochisorilor lor de experti, de la scuturat servetul pe geam, la deplasare auto prin oras. Se poate, e potential mare acolo. Noa, ma bucur sa nu am dreptate. Insa, intre urecheala de la EU ca sa adune mai multi bani tarisoara de la cetateni, si adaparea coruptiei – ca si ea tr sa traiasca, saracuta, abia ce a inceput sa se maturizeze, si sa intre in legalitate… cam cine credeti ca va pica la mijloc? Omul mediu si traiul sau, care si asa are “vechime” la a trai pe sponci. O sa il salvam de nu se vede, camarazi 🙂 Cum am zis, sper sa nu fie asa… dar sunt sanse sa fie.
Totul trebuie facut de asociatii private, fundatii.. pentru ca statul si autoritatile locale doar risipesc banii, cetatenii trebuie sa se organizeze si sa nu mai asteptam nimic bun de la autoritati
-
Stai linistit ca dupa zeci de ani de masuri economice stil haos, si o selectie antivaloare, toti privatii sunt “de stat”. Unii de pe aici, altii ai altor state. Vor face privatii, desigur. Doar ca ce crezi tu ca sunt privatii… e un basm.
RUSINEEEEEEEEEEEEEEE
Nu trebuie dat nici un ban pe nici un plan!!! Il fac eu pe gratis! Numai ca planul degeaba il faci daca nu ai lege in spate sa il aplici. De exemplu degeaba scrii in plan ca polueaza masinile, unele chiar scot nori de fum dupa ele. La ora actuala doar politia rutiera le poate opri si daca au itp pot sa le stranga mana.
Trebuie legislatie care sa permita ca oricine sa faca sesizare la 112, sa aiba dreptul de a opri in trafic ORICE INSTITUTIE pana ajunge politia, care sa urce direct masina pe platforma si direct la rar in curte.
Degeaba constati ca nu stiu ce fabrica polueaza, pana faci reclamatie, pana vin aia de la garda de mediu, ala se opreste un pic din activitatea poluanta, se masoara si totul e perfect si dupa iarasi dai cu poluarea. Nu asa! Tot prin 112 si de urgenta la fata locului.
Dar pentru chestiile astea trebuie sa avem legislatie si institutii tari. Chiar si berceanu, seful garzii de mediu zicea alaltaieri la televizor ca nu sunt protejati de lege. Am vazut toti ca risca sa ii bata aia in curtile carora intra, nu au cum sa se deplaseze de urgenta ca nu au girofare, a zis si el ca nu au armament si echipament in dotare.
Ca exemple uitati-va la faimosu irs, echivalentul anaf in america sau finanzpolizei echivalentul din germania. Baietii au pistoale, catuse, girofare. Sau faimosii baupolizei din austria si germania, politia constructiilor. Si multe alte exemple. Primul pas la noi ca orice lege sa se aplice este sa dam putere institutiilor!
Pana acolo asta cu planuri, cu managementuri bla, bla is vrajeala, bani sifonati de la buget degeaba!