A fost ședință ordinară la Consiliul Județean Timiș, iar un proiect de hotărâre le-a cam dat bătăi de cap aleșilor. Mai mult din cauza „problemelor de formă” și de… gramatică. Actul a fost făcut în baza unui model orientativ stabilit printr-un ordin al ministrului Administrației și Dezvoltării, iar subalternii lui Alin Nica au lăsat mai multe greșeli în el.
„Proiect de hotărâre privind regulamentul de organizare și funcționare al… a Consiliului Județean Timiș. (…) În urma analizei, împreună cu colegul Ioan Sorincău, s-au identificat câteva probleme de formă, de decalare a unor articole, respectiv alineate, în urma introducerii unor alineate și articole noi, pentru adaptarea la specificul nostru. (…) De asemenea, am observat câteva locuri în care, în loc de consiliul local, trebuia să trecem consiliul județean și a scăpat acest lucru sau în loc de primar trebuia președinte al consiliului județean”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Petru Andea, consilier județean PSD, a găsit și alte greșeli în documentul ajuns pe mesele aleșilor județeni.
„Mai sunt și unele greșeli de gramatică. Începând de la titlu, «Regulament de organizare și funcționare al CJ. În regulament se amestecă, se spune când «al consiliului», când «a consiliului», dar regulamentul este al consiliului, că nu e organizarea și funcționarea consiliului, ci este regulamentul consiliului (…) E opinia mea, mai putem consulta și niște lingviști”, a atras atenția social-democratul.
Lămuriri de la Academia Română
Problema i-a fost pasată secretarului general al CJ, Dănuț Ardelean, care a fost pus „să elimine toate aceste inadvertențe de formă”.
„La chestiunea titlului, «Regulamentul de organizare și funcționare», corect este «a consiliului județean» și nu «al consiliului județean», pentru că e vorba de organizarea și funcționarea consiliului județean”, a fost explicația șefului CJ Timiș.
Consilierul PSD Andea a intervenit din nou, cu alte explicații, puțin altfel.
„Dacă este «organizare și funcționare», sunt «ale consiliului județean», pentru că organizare și funcționare sunt două entități și, prin urmare, sunt «ale consiliului». Dacă punem «a consiliului» se înțelege că e doar funcționarea consiliului. Dar eu cred că este vorba de regulament aici”, a replicat acesta.
Discuțiile s-au terminat de îndată ce Alin Nica a invocat o hârtie de la Academia Română.
„Domnule profesor, noi am făcut o adresă la Academia Română. Răspunsul din partea lor, pe acest subiect, e foarte clar și este cum v-am spus și eu. Este «Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean Timiș», determinanții «organizare» și «funcționare» se referă la CJ Timiș și atunci trebuie facem acordul cu acestea”, a lămurit președintele CJ Timiș.
Conform definiției, articolul posesiv însoțește un substantiv sau un pronume în cazul genitiv și indică posesorul unui obiect. Nu se acordă în gen și număr cu substantivul în genitiv în fața căruia stă, ci cu substantivul determinat de substantivul în genitiv.
Consilierii județeni au votat în cele din urmă proiectul cu unanimitate de voturi, după ce au aprobat și câteva amendamente pe fond. În regulament a mai trebuit lămurită o chestiune, legată de circumstanțele în care pot lipsi de la ședințe consilierii județeni.
editor Dan Oancia.
Trimite articolul
XCorecta varianta Academiei romane. Corecta si remarca Dlui. Andea insa nu in speta de fata.
Pana la Academie, ai invatat in shcoala ca acordul se face cu obiectul posedat dar ai lipsit atunci.
Super problema…restul o ok totul
Un articol…hm.
Angajații primăriilor nu au fișa postului, sunt primării în județ care nu au ROI și ROF.
Tastați după ureche, deci nici voi nu vă faceți treaba!
Incredibil, dar adevărat! Încă o dată se confirmă faptul că toţi agramații şi semidocții au pus labele pe funcțiile publice! Ruşine să le fie!
In CJT la fel ca si in multe alte institutii publice sunt multi analfabeti (functionali dar si profesional). Iata cu ce isi omoara timpul CJT in loc sa se preocupe de reabilitatrea infrastructurii judetului care este deplorabila in raport cu multe alte judete mult mai sarace ca si buget. Din largirea la 4 benzi promisa de profesorasul Ionel Dobra s-a ales praful abia daca se lucreaza pe 30% din lungimea traseului. Se vede de catre oricine care trece pe acolo cat balast a fost adus pentru fundatia drumului. La 2-3 camioane cel putin unul se deturneaza spre alte santiere de unde se incaseaza ciubucuri! Nu va trece un an si noul drum extins la 4 benzi va fi plin de gropi si denivelari