Rezultatele studiilor clinice arată că mamografia poate ajuta la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancerul la sân, între vârstele de 40 şi 70 de ani, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar şi atunci când rezultatele analizelor sunt favorabile, se recomandă repetarea ei la fiecare 1-2 ani.
“Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!” – este mesajul din acest an la campaniei desfăşurată de Asociaţia Bolnavilor de Cancer. Este timpul să o susţinem pe cea mai dragă femeie din viaţa noastră, care ne-a fost la rândul ei alături de-a lungul vieţii. Informaţii despre cancerul la sân şi despre posibilităţile de tratament vor putea fi regăsite pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro şi pe reţeua de socializare Facebook.
Doctorul Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara, susţine că detectarea precoce a neoplasmului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului.
“Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre şi să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie. Costurile sunt minime, iar faptul că le ştim sănătoase pe cele mai importante femei din viaţa noastră este de nepreţuit”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. Medicii specialişti susţin că o formă deosebit de gravă a cancerului mamar este cel de tip HER2-pozitiv, pentru care, până în urmă cu 15 de ani, nu exista tratament ţintit. HER 2, aflat pe suprafaţa anumitor celule canceroase, este un receptor pentru un anumit factor de creştere, denumit factor epidermal uman. Acesta se dezvoltă în mod natural în corp, iar atunci când se ataşează de receptorul HER 2, stimulează celulele (în acest caz, canceroase) să se dezvolte şi să se multiplice excesiv. În cancerul mamar de tip HER2-pozitiv, pe suprafaţa celulelor canceroase sunt prezente cantităţi mari ale factorului de creştere epidermal uman 2. Aproximativ 15-20% din cazurile de cancer mamar au pozitivitate HER 2. Pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, testarea HER 2 este indicată şi gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!