Timişorenii au văzut săptămâna trecută ce gândesc oamenii de ştiinţă în cele mai diferite domenii pentru a ne modela societatea viitorului. La Casa Tineretului a fost o nouă ediţie, a patra, a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara. La editia a patra, între 13-15 iunie, au fost prezentate peste 300 de proiecte de inventică, din 9 țări: Moldova, Belarus, Rusia, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Croația, China și România.
Ca în fiecare an, un juriu competent a desemnat cel mai de succes proiect. Notarea proiectelor de inventică s-a realizat după mai multe criterii: noutate, aplicaţii, avantaje, preţ, impact social, economic şi de mediu. Selecţia a fost realizată de o comisie de jurizare formată din specialiști.
Marele premiu a fost câștigat de un grup de inventatori din Muntenegru, format din Milan Bojovic, Zoran Savovic și Obrad Cabarkapa, pentru invenția „Maşină electrică”.
În urma jurizării invențiilor, Societatea Inventatorilor din Banat a oferit diplome și medalii de bronz – 46, argint – 46 și aur – 210. De asemenea, au fost oferite 15 premii de excelență unor personalități cu merite deosebite în cercetare, dar și în promovarea inventicii. Alte 67 premii speciale au fost acordate pentru invenții speciale.
De asemenea, câteva dintre invențiile speciale au fost distinse cu premii speciale: Dobândirea energiei electrice din pământ; Development and Application of Key Technologies for Diesel Leakage Automatic Detection and Control Devices; Dispozitiv de asistență a șoferului și metodă de asistare a șoferului în conducerea unui vehicul; Dispozitiv de steganografie; Desalinizator solar REMIR; Echipament pentru prelucrare electrochimică asistată de ultrasunete; Sistem termosolar pentru deorbitarea deșeurilor spațiale; Robot magazioner; Construction logic game.
Domeniile invențiilor prezentate la salon au fost: mecanică, motoare, mașini utilaje, procedee industriale, securitate, salvare alarmă, artă menajeră, material și echipamente comerciale, industriale și de birou, agricultură, zootehnie, horticultură, grădinărit, îmbrăcăminte, textile, medicină, optică, metode și materiale didactice, instrumente muzicale, material pentru arte, mijloace de transport, alimentație, paramedicină, sănătate, igienă, sport, noutăți practice, protecția mediului și jocuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!