De-a lungul săptămânii de intervenții, se va acționa noaptea, începând cu ora 21, până la 6 dimineața. Asta, dacă vor permite condiţiile meteo. Aceasta ar fi a treia acțiune de dezinsecție efectuată de Primăria Timişoara în acest an, după cele de la începutul lunii mai și finalul lunii iunie. Aceste activități acoperă, potrivit reprezentanților primăriei, 10.354.000 de metri pătrați de domeniu public: aliniamente stradale, parcuri, locuri de joacă, bălți și perdea forestieră.
„Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţiile de combatere a ţânţarilor. De asemenea, atenționăm crescătorii de albine să ia toate măsurile necesare de protecție. Specialiștii recomandă scoaterea stupilor din aria de stropire”, atrag atenția reprezentanții primăriei.
Cei care nu elimină dăunătorii de pe proprietăți riscă amenzi de mii de lei
Cu această ocazie, reprezentanții primăriei amintesc că există amenzi de până la 1.000 de lei pentru cetățenii și 2.500 de pentru firmele care nu se îngrijesc de eliminarea dăunătorilor de pe proprietăți sau spații administrate. Aceste sancțiuni sunt prevăzute de HCL 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, modificată şi completată.
„Activitățile de deratizare și dezinsecţie constituie o obligaţie atât pentru a autorităţile locale şi instituţiile publice, cât și pentru agenţii economici, şi cetăţeni, în spațiile pe care le dețin sau administrează. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 la 2.500 lei pentru persoanele juridice”, precizează reprezentanții primăriei.
Produsele folosite la dezinsecție
Substanțele împrăștiate pe străzi vor fi, ca de obicei, Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, și Vectobac WG, având substanţă activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor. Acestea fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).
„Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare”, mai precizează cu această ocazie reprezentanții municipalității.
Și dacă tot este vorba despre personalul de dezinsecție, vă amintim că ultimul contract al Primăriei Timișoara pentru această activitate este cel semnat cu Coral Impex, din Ploiești, în 2019. De atunci, în fiecare an a fost semnat, cu aceeași firmă, câte un contract subsecvent, fiind plătiți în total 18,4 milioane de lei. Ultima prelungire a expirat în luna mai a acestui an, dar, potrivit legii, operatorul trebuie să continue acțiunile încă trei luni, adică până în august. Reprezentanții primăriei promiteau lansarea unei licitații, iar un HCL în acest sens a fost aprobat în mai.
Trimite articolul
XCred ca e virtuala dezinsectia.In zona Stadion niciodata nu i-am vazut anul asta.Colcaie tantaroii pe sita seara.
In ce tara e actiunea?
Minciuni!
Anul acesta nu am vazut urma de dezinsectie. E plin de tantari.
Bataie de joc!
Am impresia că se face virtual pentru că de văzut nu ia văzut nimeni și după ce apune soarele nu mai stai afară,se pare că în lumea celor de la primărie nu sunt țînțari deci totuși o lume paralelă.
Unde ?Pe hartie ?
In Csarda Rosie nu a fost nimic anul acesta..
Anul trecut au simulat macar fara substante.
Hotie!
Nu știu ce dezinsecție s-a făcut, dar sunt roiuri de țânțari la lăsarea serii.
Bani aruncati degeaba, fara rezultate…
Daca anul trecut (sau acum doi ani, numai stiu exact) zbura avionul peste Freidorf de cateva oei dimineata si de cateva ori seara, si tot nu s-a diminuat numarul ţanţarilor, din contra, parca a crescut numarul lor si au devenit mai nervosi, atunci ce sansa sunt acum sa scapam de ei cand n-am vazut deloc avionul sau vreun stropitor terestru?
Vrajeala si praf in ochi, la fel ca orice alta actiunea sau asteptare din partea marionetei de la conducerea orasului.
-
Eu cred ca dau cu redbull!
Tipic noi administratii…Ei fac totul din pix, strazile se matura la cateva luni si doar pe o parte (desi nu erau masini parcate). Noi platim taxe, banii se consuma si nu beneficiem de nimic! Asa este cand orasul este condus de straini care nu au un an de munca pe cartea de munca!
Primele doua campanii sunt cele din 2021 si 2022?
Daca anul trecut si acum doi ani chiar s-a simtit efectul, anul acesta e dezastru. Nici urma de dezinsectie.