Un fenomen rar, o auroră boreală roșiatică, s-a putut vedea pe cer în România, în seara de duminică, 5 noiembrie. Există șanse ca fenomenul să se repete fie în această seară, fie în cele următoare.
„Șansele sunt 50/50 să se vadă și în seara aceasta. Dacă cerul este senin sunt șanse să o vedem iar din toată partea de Vest și Nord-Vest a României. Condițiile sunt fix ca și cele de aseară, deci sunt șase să apară iar, după orele 18:40-19:00, Până spre orele 23:00-23:30. Cele mai bune locuri sunt cele cu lumină foarte puțină”, a transmis Robert C. Popa, administratorul paginii Meteo Tulca Bihor, citat de Bihon.ro.
Aurora boreală s-a putut vedea și din alte țări, precum Ungaria, Cehia sau Olanda.
„A fost auroră boreală. Nu e prima dată când se vede din România. Vorbim de cea de culoare roșie, care este cam singura care se poate vedea din România (efect al altitudinii la care apare și poate specific unor latitudinile mai joase) în unii ani de maximă activitate solară din ciclul de 11 ani.
Pentru aurora de aseară a fost un cumul de factori privind ejecția de masă coronală (CME) a Soarelui care a generat o furtună geomagnetică de nivel G3 – activitate K6 (puternic), intensitatea maximă fiind undeva între orele 21-22, centrată pe 21:30 ora României.[…] Au mai fost pulsații, undeva între orele 2 și 3 (K2,5). De interes pentru România a fost intensitatea maximă când aurora a fost foarte strălucitoare și bine structurată, cu linii luminoase bine vizibile, caz extrem de rar și neobișnuit pentru latitudinile țării noastre.
Predicția pentru seara și noaptea următoare nu indică ceva asemănător, dar nu se știe niciodată. Șansele sunt mici, dar nu imposibile să se repete ceva zilele următoare. Oricum, ținând cont că ne apropiem de maximum din actualul ciclu solar de 11 ani (care va fi în 2024 sau 2025) sunt șanse mari să mai avem surprize de genul acesta”, spun cei de la Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).
Fizicianul Cristian Presură a explicat de ce aurora boreală care a fost vizibilă din România a fost de culoare roșie, și nu verde, cum de obicei putem vedea în fotografii.
„Verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de cercul polar, unde câmpul magnetic e mai slab. La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușește să penetreze «scutul» magnetic de protecție și atmosfera, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie. Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost auroră boreală!”, a scris fizicianul pe pagina sa de Facebook.
Imaginile ne-au fost transmise de către un cititor Tion, căruia îi mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook sau pe adresa redactie@tion.ro.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XHAARP…
-
Voi unde va reproduceti?
“Asta se întâmplă mai aproape de cercul polar, unde câmpul magnetic e mai slab”
las’ ca si talpes a zis la tv ca imparatu’ traian a murit la tikrit. traian, iulian, care-i diferenta?😂🤣😂🤪
sau o fi propaganda faza pe stiinta? 🤔
#🤪
chiar a zis presura tampenia asta?😂🤣😂🤪
#🤪
CHIAR ?:)
Sunt ingrijorat. Daca, nu, cand, va veni vant solar putin mai puternic va nimici toata reteaua electrica si ne va arunca 200 de ani in urma. Amintiti-va de asa-numitul “Carrington Event” din 1859.
Este un eveniment anuntat de HAARP adica un experiment in desfasurare.
Nu e nicio aurora boreala.
Experimente HAARP
Mai intru sa vad ce conspiratii mai baga (p)orcii conspirationisti.
Draga Amalia, nu stiu kui te adresezi cu acest articol,dar ar fi bine sa consulti un dictionar pentru a te lamuri ce inseamna “aurora boreala”.
-
ar fi bine sa consulti si tu ce zic astia de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. citez: În noaptea de 5 noiembrie, am putut fi martorii unui fenomen fascinant și destul de rar în România: aurora boreală.