De acum înainte, locuitorii Timișoarei vor avea o rubrică specială pe platforma de sesizări și reclamații a primăriei unde vor putea semnala existența unor șantiere murdare.
Introducerea acestei categorii vine atât în contextul desfășurării programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, cât și ca urmare a modificărilor făcute anul trecut în cadrul legislației locale în domeniu.
Acest lucru se referă la proiectul „Șantiere curate”. Regulamentul stabilește cadrul juridic privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări și condițiile care trebuie îndeplinite pentru protecția mediului. De asemenea, are în vedere creșterea gradului de valorificare și reciclare a acestora.
Pentru buna desfășurare a evenimentelor care țin de TM2023, Biroul Avize și Control Mediu a crescut frecvența controalelor pe teren, pentru a verifica respectarea prevederilor legale la șantierele deschise care ocupă temporar o parte a domeniului public.
„Eforturile administrației locale vizează, în primul rând, prevenirea încălcării normelor în vigoare și depunem toate diligențele pentru a informa corect și complet executanții, înainte de începerea lucrărilor. În Acordul de ocupare a domeniului public emis de primărie, sunt menționate toate cerințele prevăzute de actele normative în vigoare, astfel încât lucrările să se deruleze cu un impact minim asupra funcționalității zonei, confortului cetățenilor și traficului rutier sau de pietoni”, transmit reprezentanții instituției de pe C.D. Loga.
Amplasarea schelelor se va realiza cu plasă de protecție și cu respectarea condițiilor pentru asigurarea circulației rutiere și pietonale în deplină siguranță. Schelele trebuie prevăzute cu tunel de trecere. Acolo unde acest lucru nu este posibil, circulația pietonală trebuie asigurată prin amenajarea unui trotuar provizoriu din plăci de beton prefabricate ori podină de lemn. O a treia variantă implică redirijarea circulației pietonale, însă numai cu aprobare din partea Comisiei de Circulație a Primăriei Timișoara.
În plus, constructorii trebuie să acorde o atenție sporită păstrării curățeniei din apropierea șantierelor. Firmele și persoanele fizice autorizate care execută lucrări de construcții, reparații și demolări la clădiri sau lucrări edilitar gospodărești NU au voie să depoziteze deșeurile provenite din aceste activități sub schelă. Nerespectarea obligațiilor, ocuparea unei suprafețe mai mari și pentru o perioadă mai mare decât cea aprobată, atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale.
În ceea ce privește deșeurile rezultate în urma lucrărilor, acestea vor fi depozitate numai în recipiente standardizate de tip container de diverse capacități, închiriate de la un operator economic autorizat care va asigura transportul acestora. Deșeurile cu volum de până la 1 mc se preiau gratuit la cele patru centre de colectare ale Primăriei Timișoara, operate de RETIM.
Este interzisă amplasarea reclamelor pe obiectele de artă monumentală și monumentele de for public, pe monumentele istorice, cu excepția firmelor care anunță activitatea ce se desfășoară în interiorul clădirii. Pot fi amplasate doar mijloace de promovare a unor campanii de interes public.
Dacă se constată abateri, în primă fază se întocmește un plan de măsuri pentru intrarea în legalitate. Dacă operatorul nu se conformează, sunt aplicate sancțiunile cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice și 1.500 și 2.000 de lei pentru persoane fizice.
Vă reamintim, anul acesta, până la începutul lunii februarie, polițiștii locali au verificat aproape 100 șantiere din oraș pentru a vedea dacă constructorii respectă normele de curățenie și gestionare a deșeurilor. Aceștia au dat amenzi de peste 30.000 de lei, iar în unele cazuri chiar și două sancțiuni aceleiași firme de constricții.
Pe aceeași temă:
„Șantiere curate”, un proiect de hotărâre propus de consilierii USR Timișoara
Trimite articolul
XCe este delatiünea domnüle? Nü mai avem responsabili constatatori? Nü v-ar fi rüsine, aveti hoarde de sesizari pentrü lücrüri ce intra in atribütiile primariei, da’ va f##e grija maxim de responsabilitatea altora si nü sünteti in stare nici sa-i controlati. Proiectül üsere asta prevedea ca si masüri de control – cetatenii?
KIND REMINDER
mai üSEREüLE secüristoid:
HCL371 anexa
ART. 54
(1) Constatarea şi sanctionarea contraventiilor săvarşite la prezenta hotărare se face de
către: – Primar, ofiterii si sübofiterii din cadrül Ministerülüi de Interne si Reformei
Administrative special abilitati şi agenţii de Poliţie Comünitară. – Angajatii impüterniciti ai regiilor şi societatilor comerciale care aparţin
Consiliülüi Local, pentrü contravenţiile săvârşite in domeniül lor de activitate; – Salariatii primariei anüme impüterniciti prin dispozitii ale Primarülüi;
– Alte persoane impüternicite de către Primar;
Mai lipseste sa dati si premii pentrü delatiüne, ca atata va düc capetele alea de neobolsevici, numa sa incasati taxe si amenzi ca sa dati bani pe “stüdii” ünor firme de 2 angajati üserici.
Mda ….faci sesizare la primarie dar ajunge la politia locala , fain asa sa tot fii functionar in primarie trai pe vatrai , ziua trece leafa merge intereant cum nici un departament din primarie din aparatul de specialitate al primarului nu are agenti constatatori care sa de amenzi
-
Ideea din spate e ca o sa se adune sute de sesizari si politia locala trebuie sa le rezolve. E o metoda de a forta sa isi faca treaba. Evident ca nu e normal, dar sa nu uitam unde traim.
Sesizarile facute de primarie catre autoritati gen politia rutiera, garda de mediu sunt complet ignorate. Primaria nu are parghii sa ii oblige sa isi faca treaba. Daca au reclamatii de la cetatenii ies prost autoritatile respective in rapoarte si se evidentiaza incompetenta lor si ai sanse mai maricsa faca ceva.
-
Inca un kind reminder, ca se pare ca unii useristi citesc mai greu, selectat pe intelesul lor limitat:
Constatarea şi sanctionarea contraventiilor:
…
agenţii de Poliţie Comünitară.
-Angajatii impüterniciti ai regiilor şi societatilor comerciale care aparţin
Consiliülüi Local, pentrü contravenţiile săvârşite in domeniül lor de activitate;
– Salariatii primariei anüme impüterniciti prin dispozitii ale Primarülüi;
– Alte persoane impüternicite de către Primar;Cu ceva tot ai dreptate, daca ne uitam pe pagina de sesizari a primariei fritziste cu majoritate in consiliul local: “se evidentiaza incompetenta lor”.