Proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului pentru aplicarea Programului de sprijin financiar pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenție din municipiul Timișoara, precum și aprobarea formei actualizate a acestuia, a fost aprobat marți seara de Consiliul Local Timișoara.
Roxana Pătrulescu, șefa Biroului de Reabilitare Cartiere Istorice din cadrul Primăriei Timișoara, a luat cuvântul și a explicat care sunt modificările aduse Regulamentului în urma a 100 de ședințe de consiliere avute cu cetățeni care locuiesc în imobile istorice, din octombrie 2021, când s-a deschis Biroul în Piața Traian și până în prezent.
Liberalul Dan Diaconu a citit un text postat pe Facebook în urmă cu doi ani de către Dominic Fritz, care îl acuza pe primarul Nicolae Robu că nu se ocupă de reabilitarea Pieței Traian.
Apoi, consilierul Paula Romocean (USR) a precizat că speră, cu ajutorul colegului senator Raoul Trifan, să elimine ipoteca din legea care permite sprijinul financiar pentru renovarea clădirilor istorice.
Consilierii locali nu au putut rata ocazia să se certe din nou și să-și arunce tot felul de vorbe.
„Eu aș fi curios câți dintre consilierii locali locuiesc în imobile istorice, nu de alta, dar mă amuză să văd consilieri locali despre care știm cu toții că nu locuiesc de facto în Timișoara vorbind de ani și ani de mandate despre reabilitarea cartierelor istorice, despre ce trebuie să facă primăria, cum ar trebui să facă primăria, chiar dacă PNL e un partid care în ultimele cinci mandate a fost patru mandate la guvernare. Nu înțeleg de ce nu s-a făcut până acum, în toți acești ani. Și această ipocrizie în care vorbim, locuim în periurban, la casă, dar vorbim despre centrul Timișoarei și cum ar trebui să facă proprietarii e una pe care eu nu o prea gust.
Eu locuiesc în zona istorică, în cartierul Iosefin, și mă confrunt cu toate problemele cu care se confruntă orice cetățean al Timișoarei care locuiește într-o clădire istorică a Timișoarei. […] Deci eu cred că această schimbare prin care două treimi din asociație vor fi suficienți ca să se demareze acest proces este o propunere care va debloca o mare parte din aceste reabilitări. […] Iar despre lecțiile și povețele domnului Diaconu care vreme de opt ani a stat aici și ne-a arătat prin competența acțiunilor sale câte clădiri a fost capabilă primăria să reabiliteze, ce program competent a reușit primăria să facă și cum a rezolvat dânsul în toți acei ani reabilitarea patrimoniului istoric, eu cred că am văzut cu toții ce rezultate a avut”, a afirmat viceprimarul Ruben Lațcău (USR).
Replica lui Diaconu a venit imediat.
„Cred că la dumneavoastră doar tupeul este cel care poate să treacă un pic peste nivelul de incompetență pe care îl arătați și dacă v-ați gândi un pic mai bine la situația imobilului în care dumneavoastră locuiți ați realiza că tocmai în cazul unor apartamente abandonate, impunerea unei taxe pentru recuperarea sumelor înseamnă recuperarea sumelor, nu a unei ipoteci”, a spus liberalul Dan Diaconu.
După alte discuții, proiectul a fost aprobat, cu un amendament al consilierilor liberali, depus de Ștefan Sandu.
PNL a încercat să ridice contribuția nerambursabilă a Primăriei Timișoara de la 20% la 50% pentru a atenua presiunea financiară resimțită de proprietarii locuințelor din clădiri istorice. S-a votat doar o creștere de zece procente, adică 30%.
A trecut un an de la aprobarea Regulamentului în forma inițială și nicio clădire istorică din Timișoara nu a fost renovată prin intermediul lui.
Pe aceeași temă:
Regulament nou pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!