Clădirea se va ridica în perimetrul actual al unității sanitare, acolo unde se află imobilul central al spitalului (pe strada Iosif Bulbuca, fostă Liviu Rebreanu), și va fi clădirea care va adăposti Unitatea de Primiri Urgențe, unde se vor tria pacienții veniți la Casa Austria, ori alte departamente ale celui mai mare spital din Vestul țării. Clădirea ar urma să fie realizată între Ortopedie, Casa Austria și clădirea principală a spitalului, cu fonduri de la Banca Mondială și consiliul județean. La începutul anului 2016 se vorbea intens de acest proiect, care ar urma, la o primă vedere, să coste aproximativ 25 de milioane de euro. L-am întrebat pe șeful UPU a Spitalului Județean Timișoara, doctorul Mihai Grecu, despre oportunitatea acestei investiții.
„Este necesară. Foarte multe sisteme de sănătate au încercat să rezolve supraaglomerarea sistemelor de urgență, care e aceeași în toată lumea, de la New York, la Timișoara. Soluția care se impune este să-ți dimensionezi corect sistemul de urgență ca să facă față cererii, nu să faci un panaceu universal din sistemul de urgență, care să suplinească toate păcatele și neajunsurile sistemului de sănătate, dar nici să faci din urgență un loc inaccesibil sau accesibil doar urgențelor majore”, a spus doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara.
În noua clădire este prevăzută o structură care la bază să aibă Unitatea de Primiri Urgențe, de unde, pe un model de labă de gâscă, se pot îndrepta direct cazurile spre toate secțiile, Ortopedie, Casa Austria, Spitalul Județean.
„Un sistem care să conecteze toate clădirile spitalului, și pacienții din urgență să aibă acces la platforma spitalului, la competența tuturor specialităților, un liant între clădirile care există la momentul acesta. E un proiect ambițios, dar și impactul care îl va avea asupra funcționării va fi unul important. Noi vedem circa 70.000 de pacienți în fiecare an, de două ori populația Lugojului. Evident, un spațiu corect construit o să ofere o satisfacție mai mare pacientului. Ar fi un spațiu mai mare, iar circuitele vor fi mai bune. Noi am încercat să obținem maximul de la acest spațiu, pe care îl avem. Nu poți să obții mai mult de la spațiul acesta, am discutat cu arhitecți, cu constructori, și din păcate el și-a atins până la urmă limita”, a mai spus Mihai Grecu,
Media de prezentare în urgențele de la Spitalul Județean Timișoara este în jur de 210 pacienți pe 24 de ore. La Urgențele Spitalului Județean Timișoara lucrează 21 de medici, dacă luăm în considerare și punctul de la Buziaș.
„Rata de creștere a prezentărilor în urgență este cam de cinci la sută pe an, tot ce o să vină în plus va veni peste o urgență care și-a atins limita superioară a capacității de absorbție a pacienților. Noi trebuie să facem față la vârful de sarcină. Nu sunt zece pacienți pe oră, sunt ore în care vin doi-trei pacienți și ore în care vin 30 de pacienți. E un specific la care trebuie să poți să faci față și să-ți adaptezi structura. Noua Unitate de Primiri Urgențe ar fi cel puțin dublu ca și spațiu alocat, dar nu contează doar suprafața, ci și funcționalitatea”, a spus Mihai Grecu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!