Petre Dobre, Stela Ioţcovci, Victoria Balogh, Ioan Tomesc, Virgil Prodan, Daniela-Oxana Radu şi Vasile-Adrian Drăgulescu, din Timişoara, precum şi Rădoica Iezdici, din localitatea timişeană Variaş, persoane cu vârste între 50 şi 77 de ani, au reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului faptul că autorităţile române nu au realizat o anchetă eficientă asupra represiunii armate a demonstraţiilor anticomuniste din Decembrie 1989.
Patru dintre reclamanţi s-au plâns că au pierdut rude în timpul Revoluţiei de la Timişoara, iar celelalte patru persoane că au fost supuse unor rele tratamente – că le-a fost periclitată viaţa.
Reprezentanţii Curţii s-au pronunţat în aceste zile. CEDO a constatat încălcarea Articolul 2 – dreptul la viaţă – din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a decis obligarea statului român la acordarea de despăgubiri în cazul lor. Cele opt persoane ar urma să primească fiecare câte 8.000 de euro, suma totală a despăgubirilor fiind de 64.000 de euro, potrivit Mediafax.
Această decizie a CEDO vine în urma altora prin care, la fel, s-a decis acordarea de despăgubiri în cazul unor foşti revoluţionari şi rude ale acestora, pentru modul de desfăşurare a anchetei în “Dosarul Revoluţiei”.
La începutul acestui an, România a fost condamnată la CEDO să plătească 832.500 de euro către 81 de persoane, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestaţiilor contra regimului comunist din decembrie 1989.
În noiembrie 2014, CEDO a obligat statul român să plătească aproape 46.000 de euro unui număr de 34 de foşti revoluţionari, pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil, iar în martie 2013 a decis ca autorităţile române să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revoluţiei de la Timişoara.
Şi nu sunt singurele cauze instrumentate de CEDO în care s-a hotărât ca statul român să acorde despăgubiri pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil într-un termen rezonabil şi ineficienţa investigaţiilor privind evenimentele din Decembrie 1989.
Potrivit statisticilor oficiale, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 reţinute în zilele Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Mii de plângeri privind reprimarea armată a manifestaţiilor au rămas nesoluţionate.
În octombrie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat în sfârşit pe generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac la câte 15 ani de închisoare pentru omor şi tentativă de omor privind organizarea şi coordonarea represiunii armate faţă de demonstraţiile anticomuniste de la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!