Noua ediţie a bursei locurilor de muncă a fost organizată în două locaţii, la Timişoara şi la Lugoj, şi a reuşit să atragă nu mai puţin de 53 de angajatori din toate domeniile, am aflat de la Ioana Georgiana Grigorie. Numărul locurilor de muncă oferite a fost destul de mare, este vorba de 805 joburi, dintre care 63 la Lugoj şi 742 la Timişoara. Am putea spune slujbe pentru toate categoriile de personal: 105 pentru studii superioare, 705 pentru studii medii.
Pe lângă alte ediţii ale bursei, cea de acum chiar a avut succes. Liliana Oneţ, subprefect de Timiş, a fost încântată de interesul crescut pentru eveniment: “De la an la an această bursă ia avânt. Anul trecut au fost cu 10-15 firme mai puţin, interesul printre tineri este destul de mare. E cel mai important pentru un tânăr absolvent să-şi găsească un loc de muncă”, a spus subprefectul.
Din păcate, acest deziderat este destul de greu de atins, iar părinţii tinerilor au un rol important în acest neajuns. “Pentru majoritatea, ca să ajungi un om realizat înseamnă să faci un liceu teoretic, după care o facultate. Şi la sfârşit stai cu o diplomă pe care nu ai cum să o foloseşti, ajungi şomer sau să lucrezi într-un domeniu unde nu eşti pregătit profesional. Toţi părinţii cred că odrasla lor este cea mai deşteaptă, cea mai inteligentă, iar în realitate nu este aşa. E greu să îi convingi să se gândească la o meserie. În acest moment procentul celor care apucă această cale a facultăţii, doar de dragul de a o face, a ajuns de la 90 la 60 – 65%. Şi Bacalaureatul mai dificil le-a mai “deschis” ochii la mulţi care s-au reorientat”, ne-a declarat şi Ferenz Halasz, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. El a mai spus că programa şcolară şi numărul de locuri în clase ce se stabileşte anual depinde în mare măsură de datele furnizate periodic de AJOFM, dar şi de discuţiile purtate cu firmele, special pentru a se crea locuri în şcoli pe domenii şi meserii care să aibă şi cerere pe piaţa muncii.
Puşcăriaşii, împreună cu restul şomerilor
Un grup de vreo 20 de puşcăriaşi au fost prezenţi la rândul lor la acţiunea AJOFM. Nu a mai fost o acţiune specială unde erau doar ei şi posibilii angajatori, ci prezenţa lor a fost împreună cu restul oamenilor aflaţi în căutare de slujbe. Desigur, supravegheaţi de personal de pază de la Penitenciar.
Cu toţii sunt aflaţi în ultimele şase luni de detenţie şi un loc de muncă la final de “carieră” privativă de libertate le-ar cădea ca o mănuşă pentru a nu recidiva. Totuşi, e greu să obţină ceva. Mulţi au făcut cursuri de pregătire în penitenciar, dar acestea se pare că au avut cu totul alt scop. “Un curs din ăsta îţi reduce din pedeapsă. L-am făcut pentru asta. Nu o să muncesc în domeniu, nu prea mă ajută. Cred că o să plec afară când ies”, spunea unul dintre cei aduşi la bursa muncii.
UPDATE: Peste 1.000 de tineri selectaţi în vederea încadrării în câmpul muncii
Finalizată la orele prânzului, acţiunea AJOFM Timiş s-a dovedit a fi de real succes. Din datele colectate la nivel naţional, bursa locurilor de muncă fiind realizată în toate judeţele, cei mai mulţi absolvenţi de învăţământ participanţi au fost în judeţele Vâlcea – 1.305 persoane, respectiv Timiş – 1.177 persoane.
Vestea cu adevărat bună este că un număr total de 1.022 de persoane din categoria proaspăţilor absolvenţi au fost selectaţi de angajatorii prezenţi în vederea încadrării în muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!