În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute subiecte cu privire la direcțiile de dezvoltare ale Timișoarei pentru următorii ani, astfel încât, după succesul anului 2023 – Capitală Culturală, orașul să fie în continuare un lider atât pe plan național, cât și european.
Alături de primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău s-au aflat arhitectul Șerban Sturdza, cofondator al Ordinului Arhitecților din România și președinte al Fundației Pro Patrimonio România, Ovidiu Șandor, fondatorul Mulberry Development, președinte al Fundației Art Encounters și al British International School of Timișoara și arhitecta Alexandra Trofin, vicepreședinte al OAR Timiș și coordonator al Bienalei Timișorene de Arhitectură.
„Aș vrea să punctez că e important că dezvoltarea unui oraș are doi vectori majori, care împing această dezvoltare. Pe de o parte, vectorul administrației publice, care sigur că trebuie să fie un jucător activ, trebuie să fie un jucător articulat, care știe ce se dorește pentru oraș, dar în același timp, dezvoltarea unui oraș se întâmplă și printr-o masivă contribuție a vectorului privat, vector privat fiind de la cineva care își cumpără un teren ca să-și construiască o mică locuință până la marile dezvoltări pe care le vedem, evident, și în Timișoara.
Mă bucur să aud rostit foarte mult cuvântul dialog, pentru că chiar cred că este nevoie de acest dialog între vectorul administrativ și factorul inițiativă privată. Nu cred că vectorul administrativ va putea rezolva toate problemele, toate doleanțele, toate serviciile necesare, toate infrastructurile necesare în acest oraș, indiferent dacă vorbim de locuire, dacă vorbim de cultură, dacă vorbim de sănătate, dacă vorbim de aproape orice componentă care tradițional intră în sfera controlului administrației publice. Și mă bucur să aud mai des acest cuvânt: dialog”, a fost de părere Ovidiu Șandor, fondatorul Mulberry Development.
Arh. Alexandra Trofin, vicepreședinte al OAR Timiș și coordonator al Bienalei Timișorene de Arhitectură, a declarat că anul acesta Bienala aniversează zece ani.
„Mi-am dat seama foarte repede că există o nevoie de consolidare a infrastructurii culturale locale, mai ales din punct de vedere a spațiilor. Așadar, ne-am dedicat resurse și expertiza pentru a
deschide sau activa aceste tipuri de spații. Aș menționa câteva dintre ele pe parcursul activității noastre, poate activitățile pe care le-am derulat la Gara de Nord sau la Palatul Poștei.Dar cred că cea mai de succes ar fi redeschiderea Palatului Ștefania pe care am reușit să o facem la ultima ediție a Bienalei, în 2022”, a afirmat arh. Alexandra Trofin.
Dominic Fritz a vorbit despre viziunea echipei de urbanism din Primăria Timișoara.
„A fost o discuție deschisă atât despre urbanizarea și dezvoltarea actuală a Timișoarei, care sunt problemele, care sunt provocările și în cartiere și la nivel metropolitan, dar și despre ce nevoi și ce direcții de dezvoltare are Timișoara pe termen lung, care este viziunea noastră pentru Timișoara. Mi se pare extrem de important să ducem aceste discuții într-un mod interdisciplinar.
Au fost în sală prezenți arhitecți, dezvoltatori imobiliari, oameni din societate civilă, din partea universităților, tocmai pentru că direcția orașului nu trebuie să fie impusă de administrație, ci trebuie să fie un proces în care este implicat toată comunitatea. Eu mă bucur că avem în Primăria Timișoara o echipă de urbanism, care are viziune, care poate să articuleze această viziune, care poate să fie un bun negociator pentru interesul comun și atunci când vorbim de dezvoltări private.
Discuția de azi, cred că a arătat cât de important este acest dialog și consensul este că Timișoara încă are foarte, foarte mult potențial de dezvoltare și pentru asta avem nevoie de o integrare mai bună în zona metropolitană, inclusiv pe partea de mobilitate, dar avem și nevoie de o atenție mai mare pentru calitatea vieții în cartiere și de anumite investiții cheie cum este noul spital municipal sau o nouă filarmonică”, a punctat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Trimite articolul
XPenibil. Tot cu aceleasi minciuni.
Nu le ajunge sala de la fostul cinema Capitol?
-
eu as prefera o sala mai mare pentru filarmonica in locul prazului din 700; nu ca as fi impotriva pietelor, dar eventual sa nu fie in centru. Dar la capitol pot sa bage si niste manele sau ceva filme palestiniene sau ruse pentru tine.
Pana acuma nu am auzit de o noua filarmonica in Timisoara, iar Spitalul Municipal este un vis urat care troneaza la intrarea in oras dinspre aeroportul Cioca, deci macar sunt pomenite in campania electorala.
DEZAMAGIRE edte cuvantul la ordinea zilei !!!