Ședința de plen se va repeta, cel mai probabil, miercuri. Consiliul Județean Timiș nu s-a constituit din lipsă de cvorum, fiind lipsă la apel consilierii județeni PNL (14 ) și cei ai UNPR (trei). Consilierii PNL și UNPR mai pot lipsi o dată, după care vor fi chemați la apel supleanții celor aleși, de pe lista partidelor. Dacă nici aceștia nu se prezintă, atunci au loc alegeri pentru locurile lăsate libere de cei care nu s-au prezentat.
„Vă rog să convocați cât mai repede constituirea consiliului județean, astfel încât să nu-i văduvim pe timișeni de o administrație județeană, dincolo de jocurile politice”, a făcut Sorin Grindeanu apel la prefectul județului Timiș Mircea Băcală, în plen.
Liderul PSD Timiș Sorin Grindeanu a dat exemplul altor localități din Timiș unde adunarea pentru o nouă „tură” de constituire s-a dat după doar două zile.
PSD a propus, la precedenta ședință, o majoritate formată din consilierii săi – 16 la număr, împreună cu cei de la PMP (2) și cei de la ALDE (2). O majoritate de 20 de consilieri din 37, care urma să-l aibă președinte pe Sorin Grindeanu (PSD), iar vicepreședinți pe Roxana Iliescu (PMP) și Traian Stancu (ALDE).
Înainte de această majoritate a mai existat una, la care s-a renunțat, cea între PSD și UNPR – un total de 19 consilieri din 37, o majoritate fragilă, cu Sorin Grindeanu (PSD) președinte, Titu Bojin (UNPR) – vicepreședinte și Viorel Matei (UNPR) – vicepreședinte.
Conform legii, consilierii PNL mai pot absenta o dată de la constituirea CJ Timiș. În cazul în care aleg această variantă, legea spune că vor fi validați supleanții liberali de pe listă. Dacă nu se prezintă nici supleanții PNL, atunci se vor organiza alegeri în termen de 30 de zile pentru locurile rămase libere.
O altă majoritate care s-a vehiculat în aceste zile este cea între PNL, cu 14 mandate de consilieri, cu PMP – două mandate și UNPR – 3 mandate. Practic, ar fi o majoritate de 19 consilieri din 37. Una fragilă, care nu va asigura trecerea proiectelor de patrimoniu (unde este nevoie de două treimi din voturile consilierilor). Roxanei Iliescu, șef PMP Timiș i s-a propus, în această majoritate, chiar și funcția de președinte al CJ Timiș, dar aceasta a refuzat. Au loc negocieri la nivel central între PNL și PMP pentru situația din Timiș.
Componența Consiliului Județean Timiș:
PSD, 16 mandate: Sorin Grindeanu, Călin Dobra, Dan Poenaru, Cătălin Tiuch, Adrian Negoiță, Mihai Ritivoiu, Adrian Pau, Dorin Cutu, Romanița Jumanca, Dumitrașcu Victor, Deian Plavoșin, Nicu Bădină, Cristian Dolecek, Cătălin Sima, Alexandru Iovescu, Marius Gavrilaș.
PNL, 14 mandate: Alin Popoviciu, Marian Constantin Vasile, Nicolae Bitea, Mihăiță Bojin, Cosmin Costa, Cirprian Bogdan, Liviu Borha, Ligius Cosmin Buboi, Liviu Cocean, Lucian Blaga, Viorel Coifan, Adrian Ștef, Adrian Pășcuță, Dan Ion Sarmeș.
UNPR, 3 mandate: Titu Bojin, Ion Răducanu, Viorel Matei.
ALDE, 2 mandate: Traian Stancu, Ion Davițoiu
PMP, 2 mandate: Roxana Iliescu, Dorin Cândea.
Articole pe aceeași temă:
Primul plen al CJ Timis se va repeta – Consilierii PNL nu s-au prezentat la sedinta
ALDE il sustine pe Grindeanu la presedintia CJ Timis si vrea un post de vicepresedinte
Citiți principiile noastre de moderare aici!