Consilierii județeni au aprobat, miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare, preluarea în administrare, de la Muzeul Banatului, a Curții de Onoare a Bastionului Maria Theresia.
Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, instituție în al cărei patrimoniu se află Bastionul, a anunțat că se lucrează la un nou concept astfel încât spațiul din centrul Timișoarei să devină un punct de atracție turistică și culturală.
„E vorba de revitalizarea întregului bastion, pentru că el este într-o stare amorfă. Nu a prins mai nimic din ceea ce s-a încercat a fi organizat acolo și avem o viziune diferită despre ce înseamnă acea zonă. E o zonă superbă, în mijlocul orașului, care poate fi extrem de atractivă pentru turiști, dar și pentru Timișoara. Întreaga zonă a pieței centrale, fostul Cafe de Paris, este acum în administrarea Muzeului Banatului, care avea tot felul de depozitări acolo.
Noi nu ne gândim că acela e rolul unui astfel de spațiu și încercăm să revigorăm întreaga zonă, lucrând la un concept pe care îl vom anunța în perioada următoare. Preluăm din administrare de la Muzeul Banatului către Consiliul Județean acel spațiu pentru a putea face studiul și a elabora documentația necesară investiției pe care vrem s-o facem acolo, obiectivul final fiind acela de a viață acelei zone”, a declarat, miercuri, Alfred Simonis, liderul CJ Timiș.
Bastionul Theresia găzduiește spații comerciale, restaurante, o parte din biblioteca județeană, asociații culturale și, temporar, Muzeul Banatului.
„Sunt foarte puține spații închiriate în Bastion. S-a dus către o zonă culturală, care e foarte importantă, pentru că turiștii nu vin doar la cafenele. Îți vin să și viziteze anumite obiective, dar trebuie să facem o evaluare a fiecărui spațiu, cui este dat, cui este închiriat și care e calitatea serviciilor prestate acolo. Urmează să facem o analiză, cei care atrag oameni vor putea continua, ceilalți ori nu, ori în altă parte”, a mai spus Simonis.
Ultima investiție la Bastion s-a făcut în 2023, când a fost reamenajat Centrul Infoturistic, cu 1,6 milioane de lei, bani obținuți prin programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Trimite articolul
XFrumos…. ” S-a dus către o zonă culturală, care e foarte importantă, pentru că turiștii nu vin doar la cafenele.” De aici intelegem ca spatiile sunt doar pentru turisti, noi timisorenii platitori de impozite, nu avem nevoie de recreere, nici de cafenele. Cafe de Paris era o locatie speciala in care se organizau evenimente. De ce sa fie in acel loc asa ceva ? Faceti expozitii pentru turisiti . Felicitari ! Gandire inovatoare, ce sa zic….