Epopeea restaurării celei mai vechi clădiri din Timișoara, Castelul Huniade, datează din 2006, an în care imobilul s-a închis. De atunci, Consiliul Județean Timiș, proprietarul edificiului, nu a reușit să-l redea circuitului muzeal.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat, vineri, că a fost finalizat proiectul tehnic, ceea ce înseamnă că partea birocratică a fost terminată, iar în a doua jumătate a anului va avea loc licitația pentru desemnarea constructorului.
„Așa cum stabilit încă din 2021, am ajuns în faza în care am identificat și s-a concretizat atragerea a două din cele trei surse finanțare. Este vorba despre 4,5 milioane de euro din PNRR (n.r. – Programul Național de Redresare și Reziliență) și șase milioane de euro prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Cea de-a treia linie de finanțare va fi Programul operațional de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, în valoare de zece milioane de euro, iar diferența este acoperită din bugetul local al județului. Lucrările vor fi făcute cu un singur constructor, dar decontarea lucrărilor se va face din mai multe surse. De asta spun că va fi un proiect pilot. Va fi o provocare și pentru noi să separăm toate aceste cheltuieli, astfel încât să fie conforme și cu ghidurile de finanțare, cu proiecte europene și cu procedurile operaționale derulate de Ministerul Culturii, de de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice”, a precizat Alin Nica.
Astfel, la orizontul anului 2026, întreaga clădire trebuie să reabilitată și redată circuitului muzeal.
Nu se renunță nici la ideea de a se acoperi curtea interioară a Castelului Huniade și deși demersul a fost respins de Comisia de Avizare a Monumentelor. Președintele CJT dă asigurări că nu va renunța.
Mai mult, administrația județeană așteaptă ca Primăria Timișoara să grăbească emiterea autorizației de construire, necesară pentru proiectul de restaurare.
Vă reamintim că zona de nord-vest a Castelului Huniade este consolidată, iar Sala de Marmură a găzduit recent o expoziție din cadrul Bienalei Art Encounters.
Urmează să se realizeze următoarele categorii de lucrări: restaurarea zidurilor și tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare (cămășuieli) și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală. De asemenea, se va face restaurarea tâmplăriei din lemn (uși și ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă. Constructorul va mai avea în vedere restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare.
De asemenea, proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de nord al muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.
Castelul Huniade este monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construită între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruită după cutremurul din 1.443 de către Ioan de Hunedoara.
Pe aceeași temă:
Sala de Marmură a Castelului Huniade se redeschide după aproape 17 ani
CJT primește aproape 4,5 milioane de euro prin PNRR pentru restaurarea Castelului Huniade
Trimite articolul
Xdeabia astept sa ma tavalesc pe “covoare tactile” asta dupa ” desfacerea completă a pavimentului” a fost facuta.