Conceptul acestui poligon agroalimentar le-a fost prezentat consilierilor judeţeni, luni, de către reprezentanţii ADETIM. Proiectul este deocamdată la fază de concept, urmând ca după aceea să se vorbească de finanţări şi banii necesari implementării lui. În schimb s-a vorbit deja despre o excursie la Barcelona a unei echipe de consilieri, pentru a vedea cum funcţionează un astfel de poligon peste hotare…
Parcela, conform celor de la ADETIM, corespunde ideal, este conectată foarte bine la infrastructura mare, linia de centură, autostradă, aeroport, zona cargo şi zona de cale ferată. Modelul cuprinde patru secţiuni principale de activitate, zona de pieţe, infrastructura specializată pentru acest tip de activitate. Elementul major, care marchează diferenţa acestui tip de produs, o reprezintă zona de activităţi complementare – o serie de funcţiuni de activităţi de procesare, depozite, depozite frigorifice, zonă de industrializare a alimentelor, include o zonă de abatorizare şi procesare a cărnii, o zonă de distribuţie şi o piaţă de peşte. Va fi şi o zonă de plante şi flori. Un alt sector este zona de congelare.
Practic, poligonul agroalimentar reprezintă un centru de preluare, de desfacere a produselor agroalimentare, eliminând perisabilitatea rapidă şi distanţa mare între producători şi consumatori. De acest proiect vor beneficia producătorii locali, regionali, naţionali şi internaţionali. Atunci când va fi gata va crea o creştere a PIB-ului la nivel judeţean şi peste 15.000 de locuri de muncă, spun reprezentanții ADETIM.
„Este o prezentare a începutului pentru acest poligon. Eu sunt convins că este un proiect foarte îndrăzneţ. Este o pornire pe care noi, consiliul judeţean am dat-o. Am discutat cu cei de la ADETIM, va trebui să ne gândim foarte rapid, să dăm girul Comisiei pentru Agricultură pentru acest proiect pe care ar trebui să-l realizăm. Este vorba despre unul dintre poligoanele care sunt la nivelul Spaniei, la Barcelona. Vă propun să facem o echipă, cu o parte dintre colegi, care vor să meargă până acolo, să se edifice, o vizită de lucru. Merită să stabilim o echipă care să meargă, cu avionul sau cu microbuzul”, a spus Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.
Perioada de finalizare a acestui proiect ar fi între trei şi patru ani, luând în calcul şi perioada de finanţare, care se va face pe fonduri europene. Nu se ştie câţi bani sunt necesari. Acest poligon va fi orientat către produsele regiunii Banat, către euroregiune, legume, fructe, carne, peşte. Este vorba despre 63 de hectare, 400 de companii preconizate a-şi desfăşura activitatea şi 15.000 de locuri de muncă.
Consiliul judeţean trebuie să pună la dispoziţie acest pământ și să creeze infrastructura.
„Nu puteţi să faceţi o previziune legată de investiţie. Pentru 63 de hectare vă spun din start că vă vor trebui aproximativ 63 de milioane de euro, mă bazez pe studiul Pieţei de Gros”, a spus consilierul local PNL Liviu Cocean.
Concluzia a tras-o cel mai bine consilierul judeţean Traian Sancu: „Unii zâmbesc, unii nu au încredere, unii spun că chestiunea cu poligonul ar fi un poligon de încercare, tot am încercat acolo tot felul de chestii. În momentul în care vom da un aviz să nu veniţi în plen fără să fie discutat proiectul. Să nu ardeţi etape…”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!