Vineri, 28 aprilie, la Timișoara s-a prezentat un proiect nou, care-și propune să revitalizeze orașul. Vorbim despre o idee care inițial pare simplă, însă care implică interesul cetățenilor, al autorităților locale, ONG-urilor și al investitorilor privați fie ei din orașul de pe Bega, din regiune sau chiar din afara granițelor.
Care este de fapt ideea proiectului?
„Este vorba despre un proiect extrem de important pentru Timișoara care ajută la conturarea imaginii istorice pe termen lung. 2021 este un prag important. Este deja întipărit în mintea cetățenilor și în mintea tuturor, chiar și în mintea cetățenilor din alte orașe, nu doar din Timișoara, că zonele istorice ale orașului au nevoie de ajutor pentru a putea ține pasul cu acest ritm alert, până în 2021”, a explicat Raluca Pescar, președintele asociației Expose Architecture, inițiatorul proiectului.
Concret, ideea din spatele programului „Timișoara Premium Exposed City” este de a convinge investitori privați să finanțeze restaurarea fațadelor clădirilor istorice din oraș. Astfel, ar fi vorba despre colaborări „privat-privat”.
„Este un proiect care are o abordare nouă cu acțiuni care pleacă de jos în sus, care creează un șablon, care pe termen lung se poate aplica. Este un proiect calitativ pentru că este foarte important ca restaurările să arate bine și ca ele să fie reziste pe termen lung. Scopul acestui proiect este să creștem numărul de imobile istorice reabilitate, până în 2021. Vom selecta un număr de 20 – 30 de imobile, le vom promova în vederea atragerii de finanțatori, de investitori privați. Ne bazăm pe acțiunile acestea punctuale de tip parteneriat privat-privat între proprietarii de imobile și investitori, cu susținerea autorităților, cu susținerea părților civile, a organizațiilor de profil, a tuturor celor cu atribuții și responsabilități pe acest domeniu”, a mai declarat Raluca Pescar.
Proiectul are în vedere și faptul că există nenumărate cazuri în care reabilitarea clădirilor istorice este aproape imposibilă deoarece proprietarii nu au fondurile necesare pentru a investi în ele, fiind astfel nevoie de ajutor. Și totuși, de ce ar finanța cineva un patrimoniu care nu-i aparține?
„Timișoara prin programele existente sau singură nu poate susține tot. Trebuie ajutor în sensul acesta. Clădirile sunt mari, au mulți proprietari, mulți nu-și permit să facă astfel de investiții deoarece costuri sunt destul de mari. Prin urmare investitorul care intră în parteneriat cu noi trebuie din proprie convingere să aibă dorința de a transforma orașul Timișoara într-un moment în care acesta are nevoie. Are nevoie să-și redefinească imaginea istorică pentru a fi transmisă mai departe așa cum se cuvinte. În acest tandem cele două părți pot face istorie împreună”, a mai declarat Raluca Pescar.
Radu Radoslav, fost arhitect-șef al Timișoarei, a fost și el prezent la discuția despre noul proiect și a declarat că acesta are mari șanse de succes. Arhitectul a explicat că în momentul de fața Timișoara este extrem de atractivă pentru investitori, iar „fațada” orașului este importantă și pentru aceștia. Mai mult, acesta a spus că un brand devine mare și rămâne în picioare peste zeci de ani datorită investițiilor pe care le face.
„Atracția față de Timișoara este imensă pentru investitori. Primăria poate foarte greu să investească în locuințe private, dar un privat poate. Există investitori mari care pot să ofere aceste sume. (…) Un brand e mare pentru că investește. Ei știu cum să investească pentru a rămâne în istorie”, a mai spus Radoslav.
De la Roma la Timișoara – modelul italian poate fi aplicat în orașul de pe Bega
Proiectul a demarat, vineri, și cu un vernisaj. Este vorba despre o expoziție care prezintă proiecte de restaurare de succes din Italia, care au fost duse la bun sfârșit tot prin proiecte similare cu „Timisoara Premium Exposed City”. Curioșii pot vizita expoziția la Casa Artelor.
Modelul Italian va fi aplicat nu doar în teorie, ci și în practică. Pentru că în plan local nu există repere clare referitoare la restaurare, în proiect este implicată și celebra Școală de Arhitectură Sapienza din cadrul Universității din Roman. Astfel, se vor prezenta moduri concrete în care se pot realiza reabilitări reușite estetic, care să se păstreze în timp.
Timișorenii, chemați să se implice
Oamenii din spatele proiectului spun că implicarea timișorenilor este crucială pentru reușita acestui proiect. Astfel, proprietarii de clădiri istorice sunt chemați să-și expună punctul de vedere și chiar să propună imobilele lor pentru reabilitare. Desigur, nu se poate asigura că toate clădirile propuse vor fi renovate, dar ele vor rămâne în vizor.
Cum va decurge proiectul „Timișoara Premium Exposed City”
Vineri, 28 aprilie, s-a prezentat ideea proiectului și a început etapa de discuții între inițiatori, administrația locală, ONG-uri și specialiștii din domeniul reabilitărilor istorice. Apoi, în câteva luni, se va face selecția clădirilor, iar ele vor fi prezentate public pe o platformă online de unde investitorii din toată lumea vor avea acces la informații, urmând ca ei să aleagă o clădire pe care doresc să o susțină financiar. Discuțiile preliminarii cu investitorii au început deja, însă abia peste câteva luni vor începe negocierile oficiale. Asociația Expose Architecture poate fi contactată pentru detalii pe Facebook.
Astfel, se speră ca până în 2021 prin acest proiect să fie reabilitate între 20 și 30 de clădiri.
În 2014, fațada Vicariatului Sârbesc din Piața Unirii a fost renovată, printr-un proiect asemănător, datorită implicării unei companii private locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!