Miercuri, 06 aprilie, consilierii locali au fost convocați de îndată într-o ședință extraordinară. Printre proiectele de hotărâre supuse votului, s-a numărat și Proiectul de hotărâre privind acordul Consiliului Local al Municipiului Timișoara în vederea realizării de către SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENȚĂ Timișoara a obiectivului de investiții „Construcție si amenajare spațiu PET-CT”.
Ce presupune acest proiect
Spitalul de pe Gheorghe Dima nr. 5 se va ocupa de realizarea întregii investiții, amenajarea și echiparea spațiului realizându-se din fonduri proprii. Spațiul va deservi Secția de Radiologie și, odată finalizat, va urma achiziționarea aparatului PET-CT.
Astfel, conform referatului de aprobare, întregul proces necesită ca Spitalul Municipal să asigure:
• Achiziția de servicii de proiectare (expertiza, DALI, PT etc.);
• Obținerea Certificatului de urbanism, a tuturor avizelor și acordurilor, a Autorizației de construire;
• Achiziția de execuție lucrări;
• Urmărirea derulării contractelor rezultate în urma procedurilor de achiziție (menționate mai sus);
• Utilizarea, funcționarea, întreținerea, repararea si punerea în funcțiune a echipamentelor, utilizarea și post utilizarea edificării (inclusiv obținerea avizelor, autorizațiilor, etc. prevăzute de legislația în domeniu);
• Predarea către Direcția Economică – Birou Evidența Mijloace Fixe a întregii documentații necesare înregistrării investiției.
În prezent, Spitalul Municipal nu beneficiază de niciun astfel de aparat. Dar nu va fi primul spital din Timișoara care posedă tehnologia PET-CT.
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a fost primul spital de stat din vestul țării care a primit un aparat performant de diagnosticare a diferitelor forme de cancer. Valoarea investiției este de 13,1 milioane de lei, 90% din fonduri fiind alocate de Ministerul Sănătății, iar 10% de la bugetul local al Primăriei Timișoara.
Un PET-CT este o combinație între două metode și tehnologii diferite: PET – tomografie cu emisie de pozitroni și CT – tomografie computerizată. Aparatul permite diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer. Scanarea PET-CT permite stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă tumori sub diverse forme.
Examinarea PET-CT ajută specialiștii să vadă forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și modificările lor. Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică. Investigația se face prin injectarea unei molecule de glucoză radioactivă în organismul pacientului.
În sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar patru asemenea aparate: la Clinica de Pneumologie Iași, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila, Spitalul Județean Galați și Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPina cind implementati noua tehnologie faceti bine si rezolvati ceva foarte simplu,o mincare decenta pentru bolnavi,posibilitatea ca bolnavii care se pot deplasa sa poata face un dus,citeva noi toalete si reabilitarea celor existente,scaderea numarului de paturi in incaperile unde stau bolnavii de la 12 sau 13 din prezent la 3 cel mult asa cum este in orice spital cit de cit decent.( printr o recompartimentare bine gindita a spatiului ).
Nu vreau sa numesc locurile unde stau asa de multi oameni intr o incapere,dar cine are ceva minte in cap stie la ce ma refer.
Datorita faptului ca la acest spital marea majoritate a bolnavilor sint de la foarte grav in sus,12 sau 13 oameni intr un spatiu mic nu contribuie la starea lor de liniste necesara ci din contra contribuie la starea lor de neliniste si la cea de inconfort.
Si pina va mai ginditi rezolvati o problema stringenta , multi chiar foarte multi din cei care vin la acest spital sint cu mari probleme de deplasare.
Exista doar doua locuri pentru handicapati care in permanenta sint ocupate , in majoritatea timpului de cei care nu au certificat.( aviz organelor,daca s ar da amenzi dese,in acest caz foarte optime,poate cei care nu au dreptul de a parca pe acele 2 locuri s ar mai gindi putin inainte ).
Ce ziceti , puteti rezolva aceste aspecte ?
Nu ai efectiv unde sa parchezi , ceea ce este greu pentru cei care nu se pot deplasa.