Consilierii locali au avut pe ordinea de zi de vineri un punct suplimentar ce prevedea acordarea a 545.000 de lei pentru mai multe echipe sportive. Astfel, 300.000 de lei erau propuşi pentru echipa de fotbal ACS Politehnica Timişoara, 65.000 de lei pentru Clubul de Handbal Politehnica şi 180.000 de lei pentru RCM Universitatea de Vest, dintre care 80.000 pentru premierea performanţelor obţinute de rugbişti, iar 100.000 de lei pentru funcţionarea clubului.
Evident, discuţiile cele mai aprinse au fost pe marginea finanţării echipei de fotbal ACS Politehnica Timişoara. Ele au început când consilierul local Bogdan Herzog, suporter al ASU Politehnica Timişoara, a întrebat de ce municipalitatea finanţează o echipă fără suporteri.
„De dorit ar fi să funcţioneze excelent toate echipele sportive ale Timişoarei şi tot sportul, numai cu bani privaţi. Am fi foarte fericiţi cu toţii, în special noi, liberalii. Dar între a avea într-un oraş ca Timişoara echipe în aceste sporturi, între a avea, de asemenea, sporturi individuale şi alte sporturi de echipă la niveluri înalte şi a lăsa să piară, credem că opţiunea e evidentă. Nu le vom lăsa să piară şi pentru asta avem şi disponibilitatea de a plăti”, a replicat Robu.
Consilierul Bogdan Herzog a insistat pe subiect şi i-a reproşat primarului Nicolae Robu că în timp ce suporterii ASU Politehnica Timişoara au reuşit să adune aproape 10.000 de euro pentru renovarea unui salon la Maternitatea Bega (instituţie finanţată de Primăria Timişoara), echipa ACS Poli Timişoara nu supravieţuieşte singură.
„Suporterii se unesc şi dau bani pentru spaţiul public. Aici facem invers. Dăm bani într-o chestie care nu are foarte mulţi suporteri. Şi dăm bani nelimitat. De ce susţinem echipe care nu au suporteri”, a întrebat Herzog.
În replică, Robu a spus că ar fi de dorit ca ACS Poli să poată funcţiona şi din bani privaţi, însă acest lucru nu se întâmplă în acest moment.
„Felicit orice asociaţie cum e Druckeria şi alte persoane care fac astfel de gesturi. Dar aici vorbeam despre susţinerea sportului. Timişoara vrea să aibă o echipă în prima ligă. Cred că Timişoara vrea să aibă o echipă de handbal competitivă. Cred că dorim să fim din nou în prim-planul baschetului românesc, iar la rugby ne dorim să câştigăm din nou şi Cupa şi Campionatul. Modelul ideal de funcţionare ar fi fără bani publici, dar un model mulţumitor este şi cel de la clubul de rugby unde alături de banul public vin şi bani privaţi. La celelalte cluburi vin şi bani privaţi, dar mai puţini. Toate celel 4 sporturi de echipă au fost susţinute de fiecare dată iar eu vă rog să le susţineţi şi în continuare, pentru că doar aşa rezonăm cu voinţa timişorenilor”, a mai spus Robu.
Proiectul a fost în final aprobat cu majoritate de voturi. Astfel, ACS Politehnica Timişoara va mai primi o tranșă de 300.000 de lei, asta după ce pe 10 decembrie, în precedenta şedinţă a CL Timişoara, a mai primit o suplimentare de 500.000 de lei. Cu aceşti bani, finanţarea echipei din bugetul local, în acest an, a ajuns la aproximativ 7,8 milioane de lei.
Robu: Cheltuielile sunt mai mari decat fondurile asigurate
Robu a explicat că suplimentarea de bani a fost necesară pentru că activitatea echipei de fotbal a fost similară cu cea din 2013, când jumătate de an a jucat în Liga 1, însă fondurile după retrogradare au fost limitate, deşi jumătate din anul 2014 ACS Poli s-a aflat, de asemenea, în Liga 1.
„Justificarea este următoarea: cheltuielile reduse mult la clubul de fotbal, ca de altfel şi la cel de handbal, de baschet sau de rugby, pentru că peste tot ne preocupă să eficientizăm activitatea, sunt mai mari decât fondurile care au fost asigurate. În ceea ce priveşte clubul de fotbal, în 2014, ca şi în 2013, clubul a avut echipă jumătate de an în Liga 1, jumătate de an în Liga a 2-a (…) Dar per ansamblu, în 2014, sumele asigurate ar fi fost mai mici fără această ajustare, decât în 2013. Şi aşa sunt mai mici. Iar o asemenea echipă nu poate funcţiona cu bani mai puţini, dacă vrem să şi promoveze în Liga1. Dacă vrem să facem figuraţie, să jucăm în Liga a 4-a, Liga a 5-a, atunci hai să mergem cu echipa în campionatul municipal. Pentru că acolo sunt costurile cele mai mici. Nu putem să ne mulţumim cu aşa ceva. Vrem fotbal de performanţă în Timişoara, ţinem la fenomenul Poli pe care avem datoria să îl păstrăm.
Robu a explicat că în urmă cu câteva zile, când pentru Poli au fost alocați cei 500.000 de lei, oficialii municipalităţii ştiau că va mai urma o nouă suplimentare de buget, însă atunci nu se ştia de unde se vor lua banii. Întrebat de unde s-au găsit banii necesari pentru suplimentarea bugetului echipei Poli Timişoara, Robu nu a vrut să ofere prea multe detalii.
„Sunt lucruri care au rămas aşa… capitole de buget unde banii nu s-au cheltuit pentru că nu se puteau cheltui din diferite motive (…) Deci atunci cu atâta s-a putut, iar astăzi, dacă s-a mai putut adăuga puţin – aţi văzut că am adăugat şi la handbal şi la rugby, atunci am adăugat. ”, a explicat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!