Concertul se va desfășura vineri, 13 noiembrie 2015, de la ora 19, în sala Capitol a Filarmonicii Banatul, și va fi dirijat de Romeo Rîmbu.
Născut în Israel, Doron Kaufman este compozitor și pictor. A absolvit Academia de artă şi design din Ierusalim, iar apoi Academia de Muzică. A avut numeroase expoziţii cu picturile sale şi este profesor la Academia de Muzică a Israelului, multe dintre conferințele sale ilustrând conexiunile dintre pictură şi muzică.
Compune muzică instrumentală şi electronică, într-o zonă a interdisciplinarității subtile.
Despre piesa „And After the Fire” pe care, impresionat de tragedia din clubul Colectiv, a dedicat-o victimelor incendiului, Doron Kaufman mărturisește: „Sarcina mea nu a fost diferită de (… ) aceea a unui ghicitor care se străduieşte să prezică mai mult trecutul decât viitorul. Titlul lucrării provine din Biblie, din povestea revelaţiei profetului Ilie, refugiat într-o grotă a Muntelui Carmel după ce a ucis sute de profeţi ai lui Baal . <<Iar după foc, un glas liniștit şi domol.>> Ca şi cum prezenţa divină caută să îl înveţe pe Ilie o lecţie despre vindecătoarea putere a tăcerii şi a liniştii tolerante, dar și despre flacăra interioară, cea care mocnește și izbucnește din suflete. O lecţie de care şi noi în lumea noastră avem nevoie”.
Concertul va începe cu o altă o primă audiţie absolută — „Genesis Extended” de Eugen Wendel. Născut în decembrie 1934 în Valea Rea, Wendel a studiat în paralel la Universitatea tehnică şi la Universitatea de muzică din Bucureşti.
„Astfel se explică dubla sa calitate de compozitor şi specialist în electronică, acustică şi electroacustică. Mai apoi şi-a dat doctoratul la Paris în estetică şi ştiinţa artelor. Preocupat mereu de descoperiri şi inovaţii în tehnica şi acustica instrumentelor, a colaborat intens pentru perfecţionarea camerelor acustice şi a înregistrărilor performante”, subliniază în avancronica evenimentului concertmaestrul Mircea Tătaru.
Programul muzical al serii mai cuprinde „Luminișul urlătorului”, lucrare pentru violă solo, coarde și urlător de Dan Dediu (violo solo – Iuliana Ambăruș, urlător – Ioan Moțiu), „Concertino pentru pian și orchestră de coarde (solist – Sorin Dogariu) și „Cântec lung” de Cornel Țăranu (clarinet Dan Chiș).
Ultima lucrare a concertului care încheie a doua ediție a Festivalului Intrada va fi o nouă primă audiţie absolută la Timişoara: Concertul pentru percuţie şi orchestră, compus de un fost ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu. Solist va fi ilustrul percuţionist Doru Roman, membru al ansamblului Trio Contraste.
Citiți principiile noastre de moderare aici!