Poate victorie este mult spus, e vorba mai mult de o confirmare. În cazul unei eleve care a fost eliminată din examen pe motiv de fraudă, instanţa a decis că procesul-verbal al inspectoratului (n.r. cel prin care se constată frauda) rămâne în picioare, urmând ca procesul să se judece în continuare pe fond. Practic, eleva a contestat, prin avocat, în primă instanţă, procesul-verbal prin care este eliminată din examen pe motiv de fraudă. Instanţa a considerat procesul-verbal ca fiind valabil, judecata urmând să meargă mai departe.
În cazul Bihor (n.r. acolo unde au fost eliminaţi mai mulţi elevi), spre exemplu, instanţa a dat dreptate, în această fază, unui număr de 12 elevi. Procesele-verbale au fost anulate, iar liceenii s-au putut prezenta la facultate pentru a se înscrie, deoarece procesul-verbal care constata frauda şi implicit o sancţiona prin eliminare a devenit nul, în urma deciziei instanţei.
„Am câştigat un proces, în sensul că o fată a cerut suspendarea procesului-verbal de sancţiune. Ne-am prezentat, am mers cu toate materialele, urmează judecarea pe fond. Dacă acea elevă ar fi câştigat, atunci ar fi fost anulat procesul-verbal. S-a respins solicitarea şi am rămas cu procesul-verbal în picioare şi urmează să se judece pe fond”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş.
La Făget, în urma constatării fraudei la Bacalaureat, în prima sesiune de examen, au fost eliminaţi 143 de elevi şi 9 profesori s-au trezit cu contractul de muncă desfăcut disciplinar. Nouă dintre profesorii care au participat la Bacalaureatul de la Făget au fost daţi afară. Alte zeci de cadre didactice s-au ales cu diminuări de salariu pentru trei sau şase luni. Zeci de elevi şi o parte din profesorii eliminaţi au acţionat Inspectoratul Şcolar Timiş în instanţă.
Alte articole pe aceeași temă:
Inspectoratul Scolar Timis, ingropat in procese dupa eliminarea elevilor acuzati de frauda la BAC
Citiți principiile noastre de moderare aici!