Reprezentanţii Primăriei Timişoara au decis să se adreseze instanţei pentru că se tergiversează predarea sălilor de cinema. Motivul invocat? La Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF)… nu are cine să semneze pentru asta.
Autorităţile locale au reclamat faptul că nu au putut prelua cinematografele pentru că… nu au avut cu cine să discute la RADEF şi nu s-a putut face predarea-primirea.
„După o serie întreagă de tergiversări, Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă Ministerul Culturii, instituţie în subordinea căreia se află RADEF. De peste 18 luni, reprezentanţii RADEF refuză să întocmească procesul verbal de predare – primire, fără de care cinematografele de stat nu pot fi preluate de municipalitate, motivând că RADEF-ul nu mai are consiliu de administraţie şi nu are cine să îl semneze. Ca urmare, am atacat în instanţă Ministerul Culturii, cu obiectul de obligare emitere act administrativ. Primăria Timişoara urmează să recupereze de la RADEF nouă cinematografe, şi anume: Timiş, Studio, Dacia, Arta, Grădina de Vară a Cinematografului Arta, Victoria, Unirea, Freidorf şi Fratelia. În acelaşi timp, am atacat şi contractul prin care Cinematograful Studio a trecut în proprietate privată. Ne-am îndreptat atât împotriva proprietarului, cât şi a Ministerului Culturii, prin RADEF”, explica viceprimarul Dan Diaconu la începutul anului.
Vineri, primarul Nicolae Robu a anunţat că municipalitatea a câştigat procesul pentru preluarea cinematografelor la Curtea de Apel.
„Am obţinut o nouă victorie în instanță – nu este definitivă, dar rămânem optimiști, pentru nivelul ultim de judecată. La Curtea de Apel Timișoara am câștigat procesul contra RADEF. Noi am cerut să ni se predea cinematografele (…) Abia aștept victoria, pentru că sunt încrezător că aceasta ne va aparține nouă, astfel încât să putem pune în valoare aceste cinematografe, care de ani de zile sunt lăsate în paragină sau, mai corect formulat, sunt duse spre paragină pentru a putea pune mâna pe ele tot felul de șmecheri care s-au îmbogățit din speculații de tipul acesta. Nu știu dacă RADEF a depus contestație, pentru că abia astăzi (n.r. – vineri, 27 februarie) s-a făcut comunicarea”, a declarat Robu.
Oficialii Primăriei Timişoara dau asigurări că fostele cinematografe ale oraşului ar urma să îşi păstreze destinaţia culturală. Că ele vor fi reparate şi transformate în spaţii pentru activităţi culturale. S-a vorbit despre amenajarea unei cinemateci şi chiar a unor spaţii care să fie puse la dispoziţia tinerilor artişti pentru repetiţii.
Alte articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara a dat in judecata Ministerul Culturii pentru preluarea cinematografelor
Citiți principiile noastre de moderare aici!