Principalele investiții în școlile timișorene
În ultimii ani, în Timișoara s-au făcut investiții masive în infrastructura educațională. Vorbim de investiții în clădiri propriu-zise, de modernizare a sălilor de clasă, a laboratoarelor și bani pentru dotarea lor.
O infrastructură adecvată le permite tuturor copiilor să aibă acces egal la educație, lucru pe care de altfel primarul Dominic Fritz l-a subliniat de mai multe ori, ultima dată chiar acum două săptămâni, când a vorbit despre mobilarea a aproape 1.300 de săli de clasă din oraș cu cca. 30 de milioane de lei.
„Toți copiii, indiferent dacă învață la o școală de cartier sau în centru, trebuie să aibă aceleași condiții în clase și laboratoare. Cei mai mulți copii vor începe noul an școlar în clase cu mobilier nou și cu dotări moderne. […] E cel mai ambițios proiect de modernizare a învățământului timișorean de decenii și face parte din strategia noastră de prioritizare a domeniului educației pentru dezvoltarea Timișoarei”, transmitea atunci Dominic Fritz.
Dincolo de facilitățile care să le permită în mod egal copiilor participarea la procesul de învățare, modernizarea școlilor și dotarea laboratoarelor cu tehnologii de vârf și resurse adecvate le oferă elevilor șansa de a excela în anumite domenii, de a explora și descoperi.
De exemplu, mobilier de 170.000 de euro urmează să fie livrat și pentru noul corp de clădire al Liceului Waldorf, primul liceu construit în Timișoara după Revoluție. Printre altele, dotările includ mobilier specific pentru laboratoarele de științe, mese pentru calculatoare, biblioteci, bănci și scaune de clasă din lemn masiv.
Extinderea Liceului Waldorf este un proiect de aproape 30 de milioane de lei, din care aproximativ jumătate sunt asigurați din fonduri europene, iar restul din bugetul local. Noua clădire va avea opt clase, 12 săli pentru laboratoare, ateliere și cabinete și săli pentru afterschool. Aici vor învăța aproximativ 450 de elevi din ciclurile primar și gimnazial.
„Ne uităm acolo unde sunt școli dinamice și a fost lipsă de spații în trecut, încercăm să le prioritizăm. Construim 80 de clase noi de școală, iar opt vor fi aici la Liceul Waldorf. Investițiile în educație sunt prioritare”, explica în toamna anului 2022 Dominic Fritz, când a fost dată prima lopată pe șantier.
În ianuarie, reprezentanții primăriei anunțau că șantierul pentru noua clădire a Școlii Gimnaziale nr. 13, din Calea Șagului, este „la gri”. Clădirea ridicată de la zero cuprinde șapte săli de clasă și o sală de sport cu tribună. În cursul acestei veri, Primăria Timișoara va achiziționa dotările necesare pentru ca elevii să poată începe următorul an școlar în noua clădire.
„Anul trecut am investit 635 de milioane de lei în Timișoara – în drumuri, în școli, în flotă de transport, iar o parte din acești bani s-au dus spre construcția de spații noi pentru elevi. Multe din școlile din Timișoara sunt depășite de numărul mare de elevi și e o mare nevoie de noi spații. Așa se întâmplă și la Școala 13 din Șagului, unde am ridicat cu fonduri europene o nouă clădire, inclusiv cu sală de sport, pentru ca elevii care învață aici să aibă la dispoziție infrastructură modernă”, spunea la începutul acestui an primarul Timișoarei.
Tot la începutul lui 2024, cei de la Primăria Timișoara anunțau semnarea contractului pentru primul lot de noi dotări ale Școlii Gimnaziale nr. 25, care va avea o nouă sală și un nou teren de sport.
„La Școala 25 am construit o sală de sport nouă și un teren de sport modern. În scurt timp, ajungem la faza de recepție a lucrărilor și mă bucur că, în sfârșit, cei 800 de copii care învață aici vor avea unde să facă ore de sport de calitate. Acum, am încheiat contractul pentru primele dotări sportive. Infrastructura de sport pentru copii e o mare durere a Timișoarei. De aceea, construim opt săli de sport la școlile din cartierele timișorene. Pe două le-am finalizat deja: pe cea de la grădinița din Tipografilor și pe cea de la Centrul educațional din Kuncz. Educație fără sport nu se poate”, declara în ianuare Dominic Fritz.
Nici cei mici nu au fost uitați. Creșa de pe Calea Bogdăneștilor, prima creșă construită în Timișoara după zeci de ani, e aproape gata. Potrivit estimărilor, creșa va fi gata la vară, iar din septembrie va primi primii copii. Aici, investiția s-a apropiat de 8 milioane de lei, din care 6,4 milioane de lei vin din bugetul local. Proiectul are și o co-finanțare europeană de 1,3 milioane de lei.
„Creșa de pe Bogdăneștilor este prima construită în ultimele decenii în Timișoara. Mai avem încă trei creșe în lucru: în Ciarda, în Lipovei, iar cea din Bucovina e în proiectare. Deși au existat anumite întârzieri și costuri suplimentare din cauza problemelor întâmpinate la fundație, după remedierea acestora, s-a lucrat în ritm susținut. Creșa este realizată la standarde ultramoderne și va fi un real beneficiu pentru comunitatea din zonă și nu numai”, spunea la jumătatea lunii martie primarul Dominic Fritz.
Noua creșă de pe Bogdăneștilor este o clădire cu parter și etaj, care va găzdui patru săli pentru patru grupe de copii, patru dormitoare, băi, cabinet medical, un spațiu multifuncțional, o bucătărie și un spațiu pentru socializare.
La reabilitarea și extinderea Grădiniței nr. 33 din Timișoara s-a lucrat încă din 2021. Aici, în urma unei investiții de aproape 1 milion de euro a Primăriei Timișoara, au fost reabilitate șase săli de clasă, construite alte trei noi, un nou cabinet medical și o sală de sport. Dormitoarele au fost dotate cu mobilier necesar programului prelungit, iar bucătăria și sala de mese au fost modernizate
„Aici am avut o situație similară cu multe alte grădinițe și școli din oraș, unde clădirea era veche și nu era izolată termic și mulți ani au fost probleme cu temperatura în clase. Mă bucur că am reabilitat termic clădirea și că am rezolvat această problemă. Aceeași soluție o avem în lucru la alte școli și grădinițe din Timișoara”, anunța primarul Dominic Fritz după finalizarea investiției.
În total, în infrastructura educațională din Timișoara sunt băgați aproape 100 de milioane de euro (477 de milioane de lei), lucru prin care actuala administrație demonstrează că este un partener al părinților în educația și dezvoltarea copiilor.
Dincolo de unitățile de învățământ, deschiderea Centrului Educațional Kuncz poate fi privită și ea ca o investiție în educație, însă nu doar în educația celor mici, ci și în cea a comunității. Centrul, care a fost un deziderat al primăriei de multă vreme, s-a deschis în decembrie 2023. Acesta are două mari componente: pe de-o parte, găzduiește 40 de copii din cartierul Kuncz, în cadrul unui centru de zi, iar pe de altă parte, sunt oferite servicii sociale pentru persoanele dezavantajate, cu dizabilități sau marginalizate. Pentru centru s-au primit și fonduri europene, însă acestea au acoperit cam o treime din investiția totală de 8,3 milioane de lei.
Pe viitor, peste 20 de milioane de euro sunt destinați campusului pentru învățământul dual, care urmează să fie construit în Calea Buziașului, cu bani din PNRR, printr-un parteneriat între Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”. Un proiect major, campusul ar urma să funcționeze ca un hub complementar instituțiilor de învățământ dual din regiune. Aici, elevii vor putea beneficia de formare cu ajutorul firmelor, astfel încât ceea ce ajung să știe aceștia să fie compatibil cu nevoile de pe piața forței de muncă.
Sănătatea și siguranța în școli, prioritare
O prioritate pentru administrația locală constă în promovarea siguranței în preajma școlilor prin adoptarea unor măsuri și desfășurarea unor programe care să asigure un mediu securizat pentru elevi, părinți și personalul didactic.
De-a lungul ultimilor ani, autoritățile locale au colaborat strâns cu școlile și cu membrii comunității pentru a identifica potențialele riscuri și amenințări la adresa siguranței în preajma școlilor. Printre altele, asta a inclus revizuirea infrastructurii rutiere.
Astfel, mai multe treceri de pietoni au fost supraînălțate, cum ar fi de exemplu în preajma școlilor Gimnazială 2, Gimnazială 7, Gimnazială 15, C.D. Loga și Liceului Pedagogic din Timișoara.
În plus, în toamna anului trecut, primăria anunța că testează o modalitate prin care părinții pot să-și lase copiii la școală fără să blocheze traficul. Au fost alese puncte de „drop-off”, la două unități de învățământ din oraș – Gimnazială 2 și Gimnazială 7 – unde părinții pot staționa cu mașinile maxim 5 minute în fața școlii, până când coboară cei mici.
„Este un proiect pilot pe care îl implementăm la două școli din cartierele Timișoarei, aflate în zone cu trafic intens. Intenția noastră este să creștem siguranța copiilor și să reducem blocajele în trafic la orele de vârf când părinții își lasă sau își iau copiii de la școală. Cu noile amenajări, oprim și parcatul pe trotuar și le oferim copiilor care vin pe jos la școală condiții sigure de deplasare. Am optat pentru o variantă în care locatarii din zonă să nu fie dezavantajați, deoarece în restul zilei pot folosi acele locuri de staționare. Sperăm ca reacțiile la aceste intervenții să ne ajute să extindem sistemul la mai multe școli care au aceeași problemă”, menționa în septembrie 2023 primarul Dominic Fritz.
Totodată, administrația locală facilitează colaborarea cu forțele de ordine locale pentru a răspunde prompt la eventualele probleme apărute. Oamenii legii merg periodic în vizită în școli și desfășoară activități preventive cu copiii. Aceștia le explică ori de câte ori au ocazia celor mici ce înseamnă bullyingul, dar și care sunt modalitățile de reacție în cazul în care cad victime ale fenomenului.
Oamenii legii au fost invitați și la Colegiul Național Bănățean Timișoara, pentru programul Școala Altfel. La întâlnire au participat copii din cinci clase primare, care au discutat cu polițiștii locali despre violența verbală și cea fizică, modul în care trebuie să aibă grijă de lucruri, cum să se comporte în drum spre școală sau spre casă, dar și despre bullying și cyberbullying.
Sănătatea este un factor fundamental pentru bunăstarea și dezvoltarea copiilor. Punând accentul pe importanța prevenției, la finalul anului trecut, elevii din 79 de clase de nivel pregătitor și clasa I au luat parte la un program al Primăriei Timișoara privind educația sanitară dedicată igienei dentare. Programul a fost lansat la Școala Gimnazială nr. 13, ajungând pe rând în alte 11 școli din Timișoara.
Cadrele medicale le-au prezentat celor mici informații utile, desene animate despre sănătatea dentară și tehnicile corecte de periaj, implicându-i pe cei mici într-o experiență educativă interactivă și distractivă.
Important! Serviciul Public de Asistență Medicală Școlara al Primăriei Timișoara oferă consultații stomatologice gratuite pentru preșcolarii și elevii din Timișoara, la Centrul medical de pe strada Carusso nr.1. Consultațiile includ examinarea, stabilirea diagnosticului și efectuarea tratamentului cariilor dentare, depistarea afecțiunilor și acordarea primului ajutor în caz de urgență. Serviciile sunt decontate din bugetul local. Consultațiile se fac cu programare la numărul de telefon: 0256.425.017 (de luni până vineri, între 8 și 19). Aici, elevii trebuie să se prezinte cu certificatul de naștere sau buletinul și carnetul de elev.
Nu în ultimul rând, în toamna anului trecut a fost semnat un parteneriat între Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean și ISU Timiș astfel încât, pe parcursul următorilor doi ani, elevii din cel puțin 400 de clase din Timișoara să învețe cum se acordă primul ajutor.
„La finalul celor doi ani de colaborare, ne așteptăm să avem 48 de licee și școli gimnaziale și cel puțin 400 de clase care să fi avut contact cu acest tip de informație. Împreună creștem siguranța elevilor și îi pregătim pentru viață”, declara Dominic Fritz în momentul încheierii parteneriatului.
Școlile care doresc să participe la acest program se pot înscrie în continuare, trimițând o solicitare pe adresa primariatm@primariatm.ro.
Creativitatea elevilor, încurajată
Prin accesul la spații creative, administrația locală le oferă copiilor oportunitatea de a-și explora și dezvolta talentele și interesele. Dincolo de joacă și distracție, cultivarea creativității încurajează inovația, o calitate esențială în ziua de astăzi, în care originalitatea este tot mai apreciată și cerută în diverse domenii profesionale.
Laboratorul de la Moisil, dotat cu tehnologie de ultimă generație, este accesibil în mod gratuit tuturor elevilor de la școlile și liceele din Timișoara. În timpul petrecut aici, copiii sunt ghidați de membri ai echipei liceului Moisil, care îi ajută să folosească echipamentele și alături de care experimentează învățarea creativă și transdisciplinară.
Laboratorul digital a fost dotat cu calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboți educaționali multifuncționali, imprimante 3D și ochelari VR, iar valoarea investiției s-a ridicat la cca. 80.000 de euro.
Un proiect asemănător s-a materializat și la Școala Gimnazială 30, unde elevii din Timișoara au la dispoziție un cabinet de robotică amenajat de primărie. Și aceasta a fost una dintre inițiativele votate de cetățeni prin programul de bugetare participativă.
„Fiecare copil are creativitate și talente înnascute. Școlile Timișoarei trebuie să fie locuri unde se nasc idei noi și unde elevii pot experimenta cu artă și cultură. Mă bucur că talentele elevilor timișoreni vor fi valorificate în cadrul unui program special al Capitalei Europene a Culturii. Cu acest program punem și bazele pentru anii de după deținerea titlului ”, spunea Dominic Fritz despre programul de finanțare Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte, cu scopul de a dezvolta competențele profesioniștilor din educație, de a integra arta în școli și de a adapta spațiul școlar pentru a stimula creativitatea.
Prin acest program, Școala Generală 20 și Grădinița PP8 au accesat fonduri pentru diverse activități. Săptămâna trecută, la Ziua Porților Deschise, părinții s-au declarat încântați de inițiativa primăriei de a investi în creativitatea copiilor.
„Este foarte frumos. Copiii sunt foarte bucuroși. Am o fetiță căreia îi place dansul. Cred că astfel de inițiative ar trebui să se întâmple mai des. Pentru copii e o bucurie să alerge, să danseze”, a transmis una dintre mamele prezente la eveniment.
„Am o părere foarte bună despre această inițiativă a primăriei și o susțin și eu cum pot. Eu am doi copii la școală, unul aici, unul la Electrotimiș. Cred că astfel de inițiative cresc încrederea copiilor și buna lor dezvoltare”, a spus un alt părinte.
Trimite articolul
Xastazi este 1 Aprilie. la multi ani sustinatorilor.
-
corect!
Superb articol. Felicitări primăriei. Cât pentru restul scepticilor, fie că vrem sau nu, USR trebuie să ia primăria dacă nu vrem PSD-ul la putere prin Nicolae Robu.
Cum știm că e pe bune? Simplu. Niciun partid nu vrea oameni educați pentru că ar fi mai greu de mințit. Deci orice partid care investește în educație vrea oameni educați pentru că ei sunt cei care-i vor alege mai departe.