Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) de către conducerile unităților de învățământ, 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația – săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații.
Lista școlilor din România care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, conform celor transmise de Ministerul Educației, este următoarea:
I. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:
Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara, județul Timiș
Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea
II. Clădiri cu altă destinație
Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin
Pe această listă se regăsește și Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara, despre care reprezentanții primăriei spun că a fost greșit încadrată. Aici, un expert atestat a făcut anul trecut, la cererea Primăriei Timișoara (PMT), o expertiză de rezistență. A reieșit că școala nu se află în grad 1 de risc seismic – după cum conducerea școlii a informat greșit Ministerul Educației – ci în gradul 2.
„Intervențiile care trebuie făcute la rezistență sunt minimale. Primăria Timișoara a cerut această expertiză tocmai pentru că această școală va fi reabilitată total cu ajutorul fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență și transformată în școală verde. […] Expertiza semnată de inginerul de rezistență contractat de Primăria Timișoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar că atât corpul C1, cât și corpul C2 sunt încadrate în clasa seismică Rs II, necesitând aplicarea soluției minimale de consolidare. Vom contacta și Ministerul Educației pentru corectarea situației pe care a primit-o”, transmit cei de la PMT.
În 15 februarie, după cutremurele de intensitate medie care s-au produs în Oltenia și care s-au resimțit inclusiv la Timișoara, Ministerul Educației a dispus mai multe măsuri imediate privind limitarea riscului seismic în școlile din țară. Printre măsuri s-a numărat transmiterea unei adrese către Ministerul Dezvoltării, prin care a fost solicitată o situație defalcată pe județe a școlilor care sunt expuse riscului seismic și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică.
Despre transformarea Școlii Gimnaziale nr. 1 se discuta încă din aprilie 2022. Aceasta, aflată în zona Fabric, pe strada Comănești nr. 3, va deveni o „școală verde inteligentă”, prin PNRR, valoarea investițiilor ridicându-se la aproape 2,5 milioane de euro fără TVA.
Investiția va asigura eficientizarea și renovarea energetică a clădirilor în care funcționează școala, reabilitarea și modernizarea claselor și a celorlalte spații, punerea în valoare a potențialului istoric și architectural al clădirii, dar și amenajarea spațiilor exterioare, cu accent pe realizarea unei școli verzi inteligente.
Pe aceeași temă:
Două școli și un spital, pe lista Primăriei Timișoara pentru a accesa bani europeni
Trimite articolul
Xoare chiar a fost din greaseala?
numarul scolilor cu cladiri vulnerabile in caz de evenimente seismice a fost redus peste noapte, din pix, cum au fost si cazurile de covrig
Profesionist bugetaru’ ala…de ce nu-l da nimeni afara ????