Aleșii municipali se întrunesc sâmbătă, 3 august, la ora 13, în ședință festivă, ca în fiecare an de ziua orașului. Cu această ocazie va crește și numărul cetățenilor de onoare ai Timișoarei. Astfel, își vor primi distincțiile Adriana Babeți, Doina Ioana Popa, Toma Frențescu și Szakáts Béla.
Scriitoarea Adriana Babeți s-a născut în Oradea, în 1949. A absolvit Facultatea de Filologie din Timișoara, iar 20 de ani de activitate i-a petrecut în câmpul presei culturale, dedicându-se în același timp și cercetării științifice, pentru studiul literaturii comparate, al literaturii române și al teoriei literare. A publicat zece volume de referință în domeniu, majoritatea cu teme de pionierat în România și distinse cu premii importante. Scriitoarea este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, iar propunerea pentru acordarea titlului a venit de la rectorul UVT, Marilen Pirtea,, care spune că Adriana Babeți merită această distincție pentru întreaga activitate, recunoscută la nivel național și internațional și pentru asigurarea condițiilor favorabile creației culturale și protejării patrimoniului cultural.
Doina Popa s-a născut în Reghin, județul Mureș, în 1939, și a absolvit Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat vreme de 29 de ani ca secretar literar al Teatrului Național Timișoara, iar în anul 1992 a înființat Fundația Culturală Artmedia. În 27 de ani de activitate, Artmedia a organizat 144 de turnee în Timișoara și în țară, cu peste 170 de spectacole, dar și alte evenimente importante. Pentru contribuția la promovarea spectacolului de teatru românesc, Doina Popa a fost distinsă cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, în 2002. Propunerea a venit de la Cornel Ungureanu, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, și de la Ion Rizea, direct adjunct al Teatrului Național Timișoara, pentru „prestigioasa activitate culturală desfășurată în folosul comunității și pentru remarcabila contribuție la promovarea spectacolului de teatru românesc”.
Toma Frențescu a fost, timp de 50 de ani, coordonator al Ansamblului folcloric „Timișul”. Născut în 1947, la Borlova, în Caraș-Severin, el este, de altfel, unul din membrii fondatori ai ansamblului. În 1968 a absolvit Facultatea de Fizică-Chimie a UVT și de 50 de ani, din 1969, este angajat al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. În 1974, Frențescu a devenit coregraful Ansamblului „Timișul”, care, de-a lungul timpului, a fost o adevărată școală de formare pentru generații întregi de dansatori. Spectacolele pe care le-a pus în scenă au respectat mereu, cu strictețe, autenticitatea tradițiilor românești. Toma Frențescu a colaborat cu numeroase ansambluri din țară, dar și din străinătate și a obținut o mulțime de premii. Propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare a venit din partea consilierului liberal Ciprian Mihok.
Născut în 1938, sculptorul Szakáts Béla a fost profesor la Liceul de Arte și la Facultatea de Arte din Timișoara. Este considerat unul dintre cei mai importanți pedagogi pe care i-a avut școala artistică din Banat. Cariera sa înseamnă numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, sculptorul fiind, de altfel, recompensat cu premii importante. La 81 de ani, Szakáts Béla este încă activ, iar anul acesta a fost onorat cu o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă din Timișoara. Propunerea pentru distincție a venit de la Enikő Szász, președintele Asociației Femeilor Maghiare din Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/piata-libertatii-se-umple-de-mesteri-popas-si-muzica-populara-printre-surprizele-primariei-de-ziua-timisoarei/2294623
Citiți principiile noastre de moderare aici!