Primăria Timișoara va analiza în perioada următoare oferta depusă pentru proiectul „Servicii de proiectare (faza DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții Memorialul (Traseul) Revoluției din 1989 în Timișoara”.
Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara. Pentru realizarea documentației s-a înscris firma Q Group Proiect SRL cu Balthasarh SRL ca și subcontractant.
Potrivit lege5.ro, firma Q Group Proiect SRL, din București, are o vechime de 25 de ani și mai are un contract cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara pentru servicii consultanță în management necesar programului Capitala Culturală TM2023. În anul 2021, firma avea doi angajați, o cifră de afaceri de 670.437 de lei și un profit net de 57.832 de lei. De asemenea, Balthasarh SRL este o firmă din Timișoara cu o vechime de 19 ani, iar anul trecut avea doi angajați, o cifră de afaceri de 294.269 de lei și un profit net de 140.107 lei.
Traseul Revoluției este singurul proiect de memorie istorică colectivă, al unui municipiu din România, admis din start în PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), având finanțarea asigurată.
Revoluția din 1989 este unul din evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei și marchează tranziția orașului către democrație. Proiectul vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria zilelor lui Decembrie 1989.
Intervenții în nouă puncte emblematice pentru Revoluție
Se vor face intervenții urbanistice în nouă puncte emblematice pentru Revoluție:
- Piața Maria,
- Podul Traian,
- Piața Victoriei,
- Piața Libertății,
- Piața Sf. Gheorghe,
- Prefectura,
- Podul Decebal,
- Parcul Poporului,
- Cimitirul Eroilor.
Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile din decembrie 1989.
Patrimoniul cultural al orașului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistică modernă, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor și digitalizarea locațiilor incluse în traseu.
Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile.
Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone, Piața Maria și Consiliul Județean, vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe necrezut!