Încă din anul 1920, când prin Decret Regal s-a hotărât înființarea Școlii Politehnica la Timișoara, se menționa în documentul respectiv ca în personalul administrativ să existe și un bibliotecar. Primul bibliotecar menționat în anuarele școlii a fost Eustaţiu Pandele. În 15 martie 1921, acesta înregistra prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii: „Beton Arme. Abaques Pratiques pour l’Etablissement des Hourdis et des Poteaux”, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920. Biblioteca s-a concretizat după primele șase luni de la începerea primul an universitar la Timișoara, prin donațiile făcute de dascăli.
Era de altfel continuarea unei tradiții de peste un secol, Timișoara fiind primul oraș de pe teritoriul actual al României, dar și primul oraș din vechiul Imperiu Habsburgic în care a fost înființată o bibliotecă publică. Meritul îi aparține lui Josef Klapka, care, în 15 mai 1815, înființează biblioteca publică, cu posibilitate de împrumut și cu sală de lectură.
Traian Lalescu, primul rector al Politehnicii, a organizat o serie de biblioteci școlare, iar studenții au organizat șezători culturale în comune.
Activitatea bibliotecii Școlii Politehnice a fost începută în clădirea școlii primare de pe strada Telbisz, unde a activat până în anul 1947, când colecțiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului. După doar un an de la înființare, a urmat o perioadă de 16 ani în care, pe lângă bibliotecar, apare menționat în documente și un custode de sală, ceea ce demonstrează creșterea numărului de publicații și a numărului de cititori. Activitatea bibliotecii a continuat în toți anii care s-au scurs, ea fiind cea care a asigurat suportul material al pregătirii studenților și al activității de cercetare.
Iată cum arăta biblioteca în acele timpuri
Din noiembrie 2014, Biblioteca UPT are un nou sediu pe strada Vasile Pârvan nr.2B, o clădire modernizată. Universitatea Politehnica Timișoara a marcat atunci deschiderea oficială a Bibliotecii UPT printr-un eveniment simbolic: un lanț uman format din peste 1.000 de studenți. De la vechea bibliotecă până la noua bibliotecă, studenții au transmis din mână în mână ultimele 100 de cărți, transferul simbolizând tradiția și continuitatea acestei universități de prestigiu. Au fost mutate peste 700.000 de volume din vechea clădire în biblioteca nouă, iar transportul acestor cărți a durat șase luni.
Biblioteca a trecut și ea printr-o serie de schimbări sub amprenta tehnologiei, iar acum cărțile se auto împrumută și auto restituie. Aici se desfășoară evenimente cultural-artistice, proiecții de filme, seri muzicale, expoziții, festivități, acordări de premii, lansări de carte. Pe lângă dotările ultramoderne (calculatoare, imprimante, scanere, săli de studiu grup, acces la internet WI-FI), biblioteca asigură și momente de relaxare necesare în perioadele de studiu intensiv (șezlonguri, canapele, sală pentru tenis de masă și o cafenea). În plus, există și o sală de lectură cu 100 de locuri deschisă non-stop, un serviciu unicat la nivel național, care a fost folosită chiar și în zilele de Crăciun și Anul Nou.
Noua bibliotecă, 10 km de documente la raft
Zilnic, peste 1.000 de oameni trec pragul Bibliotecii UPT, în sesiuni se ajunge la peste 2.000 persoane pe zi. Biblioteca UPT are în momentul de față, în numere, circa 1.000.000 de volume, peste 10 km de documente la raft, șase niveluri, peste 200 de bibliotecari angajați de-a lungul timpului, 25 de ani de acces liber la raft, 25 de ani de informatizare a activităților, 600 de locuri pentru lectură, 100 de locuri în sala de lectură cu program non-stop, peste 400.000 de accesări online în 2020, peste 200 de calculatoare, patru multifuncționale și stație de auto împrumut și auto restituire pentru utilizatori, sistem integrat de bibliotecă Aleph.
În prezent, biblioteca UPT este în curs de achiziție a 35.000 de titluri de e-books în domeniul știință și tehnologie. Reprezentanții universității anunță că vor exista surprize în această zi pe pagina de Facebook a universității.
Biblioteca, în prezent
Trimite articolul
Xsi 100 de ani mai tarziu, registrele acestor cretini sunt inca pe hartie.
-
Nici SRI nu a pus totul pe suport magnetic si ei au bani cu carul.
-
Tibi @ vezi sa nu fi tu un analfabet functional, citesti articolul dar nu intelegi nimic. Sa te lamurim noi, iata ce scrie negru pe alb: “Biblioteca a trecut și ea printr-o serie de schimbări sub amprenta tehnologiei, iar acum cărțile se auto împrumută și auto restituie” Totul se face doar cu cardul in FORMAT ELECTRONIC prin scanare! Poza cu registru este din trecut pe vremea cand se scria cu penita. Inainte de a debita aberatii da fuguta la fata locului sa te mai documentezi corect
Am terminat Mecanica la UPT. 4 ani din 5 am avut bursa. Niciodata nu am trecut pe la biblioteca.
-
Doar inginerii de top citesc din scoarta-n scoarta, am fost dezinteresat as obtin note mari la materii fara adresa.O biblioteca wxcelenta
-
Si data este de laudat¿
-
Esti un mediocru care s-a limitat doar la cursul predat fara a studia suplimentar. Cat despre bursa nu te mai lauda stim cum se obtin notele! De vina este si sistemul si profesorii care nu te-au obligat sa mergi la biblioteca pentru a completa informatiile din curs. In orice tara din vest fara studiu in biblioteca nu ai fi promovat nici macar laboratorul si proiectul de semestru!
P.S. a de la anonimus – pentru lichidare trebuia sa fi trecut pe la biblioteca asta daca nu cumva ai trimis de lene un alt coleg -
Ai fi avut bursa 5 ani din 5 … daca ai fi trecut pe la biblioteca.
Din toamna anului 2014 s-a inaugurat noua cladire a bibliotecii UPT o cladire MODERNA nu modernizata cum gresit afirma Oana. Modernizat este ceva vechi care este refacut partial sau total. In cazul de fata vorbim de o cladire nou nouta construita de la zero!
Traditie si viitor!
…de baza pentru schema logica 🙂
Iar acum stundentii sunt clientii fideli ai “hands free direct in ureche”, copiute facute la garaje si onorariu la cine accepta…