„În momentul de faţă, primul lucru pe care trebuie să îl facem cu copiii care se înscriu în şcolile şi grădiniţele cu limba de predară maghiară e să-i învăţăm ungureşte. 34% din ei provin din căsătorii mixte, unde părinţii nu vorbesc acasă în maghiară”, arată Halasz Ferenc, cel care îndeplineşte totodată şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Timiş a UDMR.
Mai mult decât atât, Halasz spune că, în ultimii 20 de ani, numărul elevilor din clasele cu predare în maghiară a scăzut cu nu mai puţin de 60%.
„Am văzut ce s-a întâmplat şi cu minoritatea germană, dar şi cu celelalte minorităţi. Practic, singurii care au înregistrat o creştere numerică în Timiş sunt ucrainenii”, a mai precizat liderul UDMR.
Îngrijorarea lui Halasz e cu bătaie lungă. În situaţia în care, oficial, se estima că maghiarii acoperă 7 procente din populaţia totală a judeţului, recensământul din acest an va arăta, sunt siguri udemeriştii, că ponderea a scăzut vertiginos. Şi cum mai puţini oameni înseamnă şi mai puţini potenţiali votanţi, liderul UDMR Timiş a ţinut să-şi ia măsuri de precauţie pentru viitoarele alegeri locale.
„Am prezentat noului preşedinte ales al UDMR, Kelemen Hunor, o listă cu doleanţele organizaţiei noastre judeţene, printre care şi scăderea pragului electoral de la 5 la 3%”, a declarat Halasz.
În situaţia în care preconizata modificare a legii electorale va conţine şi această prevedere, membrii UDMR mizează pe faptul că voturile obţinute vor fi suficiente pentru a obţine locuri de consilieri locali în unele localităţi mai mari din Timiş, cum ar fi oraşele Sânnicolau Mare sau Recaşul, administraţii din structura cărora reprezentanţii maghiarilor nu mai fac parte în momentul de faţă.
Cât despre alegerile parlamentare, Halasz e de părere că o formulă care să combine circumscripţiile electorale unice cu votarea pe liste este cea care se pretează cel mai bine pentru România.
„Aşa se procedează şi în Ungaria. Nu mă poate convinge nimeni că parlamentarii actuali, aleşi prin metoda votului uninominal, sunt mai de calitate decât cei din componenţa parlamentelor trecute. Formula cu circumscriţii electorale unice se practică în ţări cu un sistem bipartidic, cum ar fi Anglia, de exemplu”, a explicat preşedintele UDMR Timiş.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!