Această inițiativă face parte din proiectul „Eco-Student”, derulat de Asociația Ecoteca. Proiectul vine în contextul unui interes crescut pentru reciclare la nivel local, județul Timiș clasându-se constant în topul național al colectării ambalajelor în perioada ianuarie-decembrie 2024, cu o medie de 14,33 kg de ambalaje returnate pe cap de locuitor.
Un element central al proiectului este implicarea activă a studenților. După o primă etapă implementată la București, extinderea inițiativei la Timișoara a fost un pas firesc, având în vedere infrastructura existentă. Regiunea beneficiază deja de un centru de sortare și numărare gestionat de RetuRO, pregătit să preia cantități mari de ambalaje.
„În acest context, Universitatea de Vest din Timișoara s-a alăturat proiectului nostru, urmând ca exemplul să fie întregit prin dotarea cu sisteme automate de preluare a ambalajelor în toate universitatea de top din România”, a transmis Raul Pop, director de programe în cadrul Asociației Ecoteca.
Sistemul automat de preluare a ambalajelor este instalat la parterul sediului central al UVT (str. Vasile Pârvan, nr. 4) și le permite studenților să returneze ambalajele de băuturi în schimbul voucherelor valorice, care pot fi utilizate pentru cumpărături sau schimbate în numerar în orice magazin Mega Image.
„UVT este un permanent promotor al sustenabilității și al responsabilității față de mediu, fapt confirmat și prin implicarea în acest proiect. Ne dorim să le oferim studenților un instrument modern și eficient pentru a contribui direct la protecția mediului. Cei peste 16 mii de studenți ai UVT au acum o soluție accesibilă, care le facilitează returnarea ambalajelor și împlică activ în crearea unui mediu mai curat și cu un impact vizibil asupra comunității locale”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Proiectul „Eco-Student” a fost lansat recent în București, prin instalarea sistemelor de colectare automată a ambalajelor în campusurile Regie și Polizu, în colaborare cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.
Pe lângă infrastructura dedicată colectării, inițiativa include sesiuni educaționale pentru studenți, axate pe economia circulară și beneficiile SGR.
Trimite articolul
XEu zic că pentru studenți puteau face altceva. Voucherele de reciclare sa fie folosite pentru adăugarea unor puncte din oficiu la examene.