În continuare, numărul celor fără loc de muncă este mai mare în rândul femeilor, 2,03%, faţă de doar 1,66% în rândul bărbaţilor. În cifre exacte, în judeţul Timiş un număr de 6.078 de persoane sunt înregistrate în mod oficial ca fiind fără loc de muncă, dintre care 3.100 sunt femei. Trebuie spus că în acest moment 3.900 de persoane beneficiază de un anumit sprijin de la buget.
O explicaţie legată de creşterea uşoară a şomajului ar putea fi legată de prima sesiune de bacalaureat. Numărul mare al celor care au picat examenul nu s-a reflectat iniţial în datele oficiale ale AJOFM Timiş. Doar câteva zeci de tineri au ales să se înscrie pe listele statului pentru a beneficia de sprijin financiar şi consiliere gratuită pentru obţinerea unui loc de muncă sau măcar a unei calificări profesionale.
„Am avut doar 38 de absolvenţi care au adus adeverinţele de la şcoală pentru a fi încadraţi ca şi şomeri. Aceştia nu au susţinut deloc Bac-ul”, spune Ioan Ţăran, şef serviciu în cadrul AJOFM Timiş.
Valoarea mică a sprijinului financiar acordat şi birocraţia legată de obţinerea acestor bani îndepărtează tinerii de şomaj. O parte dintre cei care au căzut prima sesiune a examenului de bacalaureat au ales să susţină cea de-a doua sesiune, desfăşurată în urmă cu o săptămână. Cum şi numărul celor care au căzut şi la cea de-a doua sesiune este ridicat, aceştia vor apărea în statisticile oficiale ca fiind şomeri la finalul lunii septembrie. Desigur, doar dacă se vor înregistra oficial ca atare.
Totodată, în datele oficiale ar putea fi cuprinşi şi cei care au activat în domeniul agricol, plus absolvenţii de facultăţi. Această ultimă categorie socială reprezintă o „felie” tot mai mare din totalul şomerilor. Solicitările pentru persoane cu pregătire înaltă devine tot mai scăzută, iar domeniile în care s-au pregătit tinerii nu sunt atractive pentru firme.
Oficial, le merge bine. Tinerii ramasi fara Bacalaureat nu au devenit inca someri
Citiți principiile noastre de moderare aici!