Doctorul Mazilu tratează bolnavi oncologici – o specialitate grea, unde emoțiile sunt covârșitoare. În oncologie veștile nu sunt întotdeauna bune, iar pacienții se luptă de multe ori să supraviețuiască… deși în lupta cu cancerul apar tot mai multe „arme”, de la tratamente revoluționare la intervenții salvatoare…
„Nu este niciodată ușor să dai unui pacient și familiei o veste mai puțină bună, însă întotdeauna ai obligația să prezinți opțiunile terapeutice și rezultatele acestora și, ținând cont de faptul că medicina este în momentul actual performantă pe anumite domenii, sigur că o veste mai puțin bună poate fi îmbinată cu o perspectivă a rezultatului terapuetic bună sau suficient de bună astfel încât pacientul și familia să-și păstreze încrederea și să se implice în procesul de vindecare, inclusiv pe plan psihologic, care, de foarte multe ori, este foarte important”, spune doctorul Mazilu.
Spitalul unde își face meseria doctorul Octavian Mazilu este clinica de chirurgie generală și oncologie, o clinică care are ca specific și o bogată activitate de chirurgie oncologică.
Mazilu a început să lucreze în Spitalul Municipal din Timișoara în luna ianuarie a anului 1991, după ce în urma unui concurs a devenit preparator universitar. Atât pe linie universitară cât și pe linie de activitate medicală a parcurs toate treptele, de la preparator la conferențiar universitar și de la medic rezident (secundar) până la medic primar. La fel ca mulți alți medici din țară și din străinătate a parcurs o serie de etape de pregătire continuă și de supraspecializări, astfel încât posedă competență în chirurgia laparoscopică, în ecografie abdominală, are o supraspecializare în chirurgia hepatică și transplant, a absolvit cursul de endoscopie digestivă la Spitalul Fundeni din București, are două atestate în management sanitar, a absolvit cursul de psihopedagogie universitară și evident cursuri și perioade de pregătire concretă în problematica chirurgiei oncologice. Recent, Octavian Mazilu a obținut și titlul de profesor, în urma unui examen.
Dar ce înseamnă o zi din viața doctorului Mazilu?
„Ca medic, o zi obișnuită din viața mea înseamnă raport de gardă și nu de puține ori înaintea raportului deja anumiți pacienți, pe care-i consider cu afecțiuni mai grave, îi văd. Urmează apoi vizita în echipă la fiecare dintre pacienții secției și evident activitatea operatorie dublată de pansamentul pacienților operați, analiza noilor cazuri internate, prescrierea medicației la pacienții aflați în grija mea personală în zilele respective și bineînțeles orice alte probleme care se ivesc la pacient sau în buna funcționare a secției. Contravizita de seară este iarăși o activitate importantă în ceea ce privește actul medical, pentru că supravegherea pacientului trebuie să fie permanentă. Eu îmi doresc să trăiesc perioada în care activitatea de peste zi a medicilor să fie permanentă. Un spital cu facilități, cabinete, bibliotecă, o cantină unde oamenii să ia masa de drag, să fie un program de la 8 la 18, iar la ora 18, când ai plecat, în mare parte lucrurile să fie așezate”, spune doctorul.
Mazilu a fost 20 de ani chirurg de urgență, iar oncologia are această componentă, a chirurgiei. Nu ar fi ales o altă profesie și crede că trebuie să dai dovadă de autocritică ca și doctor…
„Sunt multe întâmplări în viața de chirurg care își pun amprenta asupra ta, care te modelează. Au existat în decursul carierei mele o serie de cazuri care mi-au dat cel mai înalt grad de mulțumire că am făcut această meserie de chirurg, cu bune și cu mai puțin bune. Nu aș fi ales o altă profesie, nu m-am gândit niciodată să renunț. De multe ori m-am întrebat dacă sunt la înălțimea necesităților din meseria pe care o practic. Întotdeauna, ca doctor, trebuie să dai dovadă de autocritică, să încerci să vezi dacă poți să faci mai bine la următorul caz și această analiză nu este ca o îndoială a capacității, ci pentru că îți dorești să fii într-un continuu progres în această meserie. Important este ca în tot ceea ce ai făcut și faci să fii foarte atent cu pacientul”, spune Mazilu.
Acest material a apărut și în săptămânalul AGENDA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!