Agenda culturală pe anul 2021 pregătită de Casa de Cultură Timișoara are o valoare de 3,7 milioane de lei, mult mai mică decât pentru cea din 2020, când a fost de aproape 10 milioane de lei. Pe ea apar și evenimente culturale care au avut loc deja, cum ar fi Târgul de Paște, Ziua Europei sau Cireșar, Luna Copilăriei. Problema a fost semnalată de un consilier local, în ședința de marți, când a fost votată agenda, iar primarul Dominic Fritz a căutat rapid explicații.
„Am clarificat cu doamna contabilă de la Casa de Cultură și directoarea de la Direcția Economică. Deci finanțarea este deja oricum aprobată prin bugetul anual, unde Casa de Cultură, ca instituție, primește o sumă de bani, iar cele trei proiecte sunt incluse și în proiectul de management al fostului director Pavel Dehelean, deci prin asta se consideră că Casa de Cultură putea oricum să cheltuiască acești bani”, le-a transmis Fritz consilierilor locali.
Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură Timișoara, a murit în luna aprilie a acestui an. A fost cel mai longeviv director al unei structuri din subordinea Primăriei Timișoara și a condus instituția din 1984.
Gărâna Jazz primește bani din bugetul Timișoarei
Revenind la Agenda culturală pe 2021, aceasta cuprinde 14 evenimente, printre care și unele cu tradiție, cum ar fi Ziua Inimilor, Ruga Timișoarei sau Bega Bulevard, care au o finanțare mai slabă decât manifestarea numită „Străzi deschise – o zi fără mașini”. De altfel, patru dintre evenimentele de pe agendă au loc în luna decembrie: Ziua Națională, manifestările dedicate Revoluției, Târgul de Crăciun și Revelionul.
Despre „Străzi deschise – o zi fără mașini”, eveniment care va avea loc în 24 iulie și nu s-a aflat niciodată pe agenda culturală a orașului, nu se știu prea multe. Ceea ce spun reprezentanții primăriei este că vor fi „activități cultural-educative de responsabilizare ecologică pe Inelul I de circulație”, care vor costa, de fapt, 250.000 de lei, adică 50.000 de euro.
Cei mai mulți bani merg, de fapt, la festivalul de jazz, aproape 800.000 de lei. JazzTM a fost unul dintre cele mai bine finanțate evenimente pe agenda culturală și în anii trecuți, iar anul acesta primăria alocă bani și pentru Gărâna Jazz. Suma nu este defalcată, adică nu se știe clar ce parte din bani merge la JazzTM sau ce parte merge la Gărâna Jazz.
Proiectele Casei de Cultură Timișoara finanțate din bugetul local în 2021:
- Târgul de Paști, 23 aprilie – 4 mai – 93.000 lei
- Ziua Europei – 9 mai – 22.000 lei
- Cireșar, Luna Copilăriei – 1 iunie – 95.000 lei
- Jazz Banat (Jazz TM – Jazz Update – Jazz Gărâna) – 2 – 4 iulie – 782.000 lei
- Festivalul Inimilor, ediția 30 – Inimile noastre bat pentru Parcul Rozelor, acțiune în vederea reparației copertinei și a cabinelor – 9 – 11 iulie – 150.000 lei
- Străzi deschise – o zi fără mașini – activități cultural-educative de responsabilizare ecologică pe Inelul I de circulație – 24 iulie – 250.000 lei
- Ziua Timișoarei – Zoli Toth & Friends, concerte ale instituțiilor de cultură timișorene, concert Ansamblul Timișul, întâlniri cu timișorenii sub formă de podcast, Timișoara de poveste, acțiuni dedicate copiilor – 1 – 3 august, 457.200 lei
- Festivaluri timișorene ale instituțiilor publice naționale de cultură – Festivalul de Operă și Operetă, Festivalul European al Spectacolului Timișoara FEST-FDR – august – 1 milion de lei
- Bega Bulevard – concert Timișoara Big Band, ateliere și micro-concerte pe poduri, în porturi și în vaporașele de transport în comun, expoziție de obiecte din localități prin care trece Bega – 17 – 19 septembrie – 209.800 lei
- Ruga Timișoarei – organizarea unei ceremonii la Catedrala Mitropolitană, organizarea de concerte corale în diferite biserici, paradă minorități, spectacol Ansamblul Timișul – 15 septembrie – 100.000 lei
- 1 Decembrie – Unirea exprimată în expoziții, spectacole-lectură, concert Mircea Ardelean – 1 decembrie – 41.000 lei
- Manifestări dedicate Revoluției din Decembrie 1989 – 15 – 17 decembrie – 100.000 lei
- Târgul de Crăciun și serbările Crăciunului – 1 – 31 decembrie – 200.000 lei
- Revelion 2022 – 31 decembrie – 200.000 lei.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAti mai citit o data macar titlul articolului inainte sa il publicati? “O zi fără mașini de 50.000 de euro”. Suna bine?
-
Nu conteaza daca suna bine sau nu, important e sa socheze. Scop atins, avand in vedere “exprimarea”.
-
Da, au voie numai aia cu cazane de dooj’de ani!
-
Suna ca la Mehedinti!
Tocmai ce citisem o stire in care era nevoie de donatii pentru niste patuturi de copii. Asta e administratia fritzi. Sifonare de bani pe hipstereli. Fritzi s-a plans ca nu sunt bani de pulsoximetre si acuma arunca 50 mii euro pe un cakat. Usereul nu va lua nici cinci procente la urmatoarele alegeri.
-
Isi cunosc votantii(corporatisti hipsteri intelectuali inchipuiti fara pic de empatie pentru nevoiasi), si pentru ei fac actiunile astea. Ei o sa i voteze in continuare. viitorul suna a Chile.
E legal ca primaria TM sa dea bani pentru un festival din Garana? Intreb si eu… Maine-poimaine aflam ca Fritz sponsorizeaza Untold sau Festivalul Castanelor din Baia Mare.
-
Depinde pentru ce, daca au componenta in program care are loc in timisoara nu vad de ce nu ar da.
-
Nu ne trebuie jazz, nici la Garana si nici in Timisoara, muzica usoara de calitate, muzica populara de calitate romaneasca sarbeasca, ungureasca….muzica pentru copii, muzica clasica in strada cu pian, vioara,contrabas….
ce?? O zi fara masini in AUTOsoara? Vai de mine lesina toti barbatii cu gleznutele lor de babe. Sa tinem un moment de reculegere pentru cocalarii plangaciosi obezi din Autosoara.
-
Marș la țară dacă nu îți convine! Doar că tu ești bătut în cap (de caniculă) și vrei sa mergi pe jos nu îți dă dreptul să mă obligi pe mine sa fac la fel! Dar chiar vreau sa te vad la 40 de grade cu plasele de cumpărături și 2 copii că vi de la Auchan (2km distanță)! Și același scenariu când plouă sau e zăpadă! Toți vă dați zmei da nu vad picior de biciclist in condițiile astea!
-
Vai de capul meu… Nicicum nu e bine pentru voi. Baaaa, amintiți-vă că nu v-ați născut în mașini. Deja sunt foarte foarte multe mașini, toți ați ajuns să mergeți și pentru 200 de metri cu mașina. Daca nici un anotimp nu e bun de mers pe jos scuza-ma da ai o problema
-
Din ciclul “a murit, dar a si facut”… sau ca la corporatii, cand pleaca un coleg de birou, si tot ce nu e bine se poate pune in cârca lui, cateva luni de zile dupa… Si ce frumos suna “activitati cultural-educative”, ne putem scoate cartile vechi, dinainte de 90, sa regasim pe acolo si mai multe din maiestritele clisee ale limbii de lemn. In ziua fara masini se da si liber celor care in mod normal lucreaza, desi e sambata? Sau le pune primaria elicoptere la dispozitie? Cei care vin din Dumbravita si alte suburbii glorioase, inca neasimilate urbei, isi parcheaza masinile in marea parcare gratis de la periferie si continua pe jos, primind si stegulete pe care sa le fluture “voluntar”, pana ajung unde au treburi in oras?
-
Nu. Traim in epoca glorioasa a “ghinion”.
Dacă nu faceți și o zi fără biciclete a reclam pentru discriminare!
-
Pe centru doar pe jos, fara biciclete , trotinete… sunt periculoase, multi conduc in viteza
-
=))))))))))) bune glume ai. Frustratule
Nu-mi trebuie jazz, prefer muzica usoara romaneasca, maghiara, germana…ce treaba avem noi romanii cu jazz-ul, niciuna iar americanii s-au saturat de toti americanii astia de balta care incearca sa-i copieze, sa fie ca iei. Mai multe evenimente pentru copii, femei, batrani, chestii etnice ca sa ne cunoastem mai bine: zile ale oltenilor, ale moldovenilor, ale ungurilor….
Asta e din categoria hranim sau nu porumbeii! Grele probleme administrative. Nu trebuie sa se gandeasca la parcari supraetajate, poduri noi peste bega, pasaje denivelate, transport in comun, scoli, spitale ci la idiotenii de proiecte!
-
N-avem bani de ele si se fac greu, dureaza ani pe cand un concert de jazz se pune pe picioare imediat, nu costa…
-
pentru alea se asteapta voluntari. Rezultatul democratiei fara responsabilitati dar cu multe emotii. nu face decat ce a promis, cine credea ca unele lucruri sunt de la sine intelese, si a luat o mare … “tzeapa”… era sa criu altceva, cu “m”. Pe dominicprimar punct ro inca gasesti ce a promis. Face si 2 poduri, pietonale. dar prioritatea e asa cum a zis “digitalizare”. Asa ca pt. Romania: internet de mare viteza si buda in fundul curtii sau maxim fosa septica daca esti corporatist mutat in periurban. votantii plusere tre sa fie multumiti, au parti din fix ce li s a promis si nimic altceva.
In Timisoara o zi fara masini o sa se transforme intr-o zi pentru masini. Asa gandesc Timisorenii care in proportie de 80% sunt obezi si frustrati. Nu isi dau seama ca masina i-a facut astfel.