Istoria acestei celebrări are legătură cu mișcarea pentru drepturile femeilor. La începutul secolului al XX-lea, femeile au început să lupte pentru dreptul la vot și pentru egalitatea de gen. În 1908, aproximativ 15.000 de femei au ieșit pe străzile din în New York, cerând dreptul la vot, condiții de muncă mai bune și reducerea programului de lucru la 10 ore pe zi. Aceasta a fost una dintre primele manifestări importante ale mișcării pentru drepturile femeilor.
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a celebra atât realizările sociale, politicile, economice, artistice ale femeilor, cât și pentru a atrage atenția asupra discriminării și violenței. Ziua a fost adoptată oficial în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
În prezent, Ziua Femeii este sărbătorită în întreaga lume prin diverse evenimente și activități. În multe țări, această zi este declarată zi liberă de la serviciu sau de la școală. În cinstea femeilor sunt organizate parade, conferințe, spectacole, expoziții.
În ciuda progreselor realizate în ultimele decenii în privința drepturilor femeilor, încă există multe probleme nerezolvate în ceea ce privește inegalitatea de gen, violența împotriva femeilor și discriminarea. Ziua de 8 Martie reprezintă o oportunitate de a reflecta asupra acestor probleme și de a încuraja eforturile pentru a obține o lume mai justă și egală pentru toți oamenii, indiferent de gen.
Femei în România
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS) din cele peste 19 milioane de persoane care la 1 ianuarie 2022 aveau reședința obișnuită pe teritoriul României, 51,5% sunt femei. Cele mai multe dintre acestea locuiesc în mediul urban, reprezentând 52,8% din totalul populației orașelor.
În România, vârsta medie a populației feminine este cu 3,5 ani mai mare decât a celei masculine. Populația feminină are o pondere mai mare decât cea masculină în aproape toate județele, excepție făcând Vaslui.
În județele Teleorman, Brăila și Caraș-Severin locuiesc cele mai multe femei vârstnice (de peste 65 de ani). La polul opus se află Ilfov și Bistrița-Năsăud.
În 2022, din totalul femeilor care aveau un loc de muncă, 30,2% erau absolvente ale învățământului superior, 6,5% ale învățământului postliceal și de maiștri, 43,4% au
absolvit liceul, iar 10% școli profesionale și de ucenici.
În 2022, 84,8% dintre femeile de 16-74 de ani au folosit internetul în ultimele 3 luni, de cele mai multe ori pentru a intra pe rețelele de socializare, mai arată datele INS.
Trimite articolul
XZiua Femeii este sărbătorită în întreaga lume de 8 MARTE!!!!
De fapt ar fi bine sa FIE sarbatorita în fiecare zi.
– O rezoluție a Adunării Generale ONU.–DE CE NU!