Banatim, Filty, 1 Iunie, ILSA, Electrometal, Dermatina, toate aceste denumiri de fabrici timişorene au devenit istorie. Rând pe rând, aceste branduri care reprezentau puterea industriei locale, au devenit istorie. Din fericire, poziţionarea geografică în vestul României a atras investitori străini. Ei au ales Timişoara pentru a-şi muta producţia din alte ţări, în primă fază mai ales pentru costul scăzut al forţei de muncă. De asemenea, calitatea forţei de muncă a fost luată în calcul la stabilirea pe aceste meleaguri a firmelor cu nume, mai ales din domeniul automotive, dar şi al tehnologiei informaţiei. Primele exemple au fost Alcatel sau Solectron. Au urmat numeroase alte concerne internaţionale cu activitate în domeniul pieselor auto: Continental, Dura, Kromberg&Scubert, Lisa Draxalmeier.
Toate aceste noi societăţi venite să investească la Timişoara au beneficiat din plin de sprijin pe plan local. Era şi normal, acestea ofereau locuri de muncă absolut necesare pentru oamenii care proveneau din fabricile locale închise. Totuşi, câteva branduri locale au reuşit să se păstreze pe piaţă. Elba este un bun exemplu în acest sens. De curând, societatea a reuşit să ridice o nouă fabrică la Timişoara, o bijuterie ce a costat 20 de milioane de euro. Gheorghe Cocian, directorul general al societăţii spunea că noua locaţie va oferi câteva sute de locuri de muncă. Deşi a beneficiat de susţinere din partea autorităţilor locale la efectuarea investiţiei, el a vorbit despre modul în care investiţiile cu capital local sunt privite, în comparaţie cu cele străine. „Noi, investitorii români, suntem priviţi ca un fel de negri! Cei de afară au venit aici şi au fost primiţi cum nu se poate mai bine. Diferenţa este că, spre deosebire de aceştia, noi rămânem aici. Unde să plecăm cu fabrica? Noi aici am făcut investiţia, aici rămânem. Aveţi exemplul celor de la Nokia. Ei au venit în România, au făcut fabrica de la Cluj, iar când au considerat că nu mai au nevoie de fabrică au decis să plece, nu s-au uitat ce rămâne în urmă”, a declarat, săptămâna trecută, Gheorghe Cocian.
Opinia sa este, în mare parte, împărtăşită şi de Georgică Cornu, patronul grupului de firme Izometal. „Antreprenorul român este chinuit, este batjocorit, este huiduit. Din punctul meu de vedere, cel mai mare rău în economia românească este chiar statul român. Statul dă legi, statul execută persoane, firme, dar statul nu respectă legea. Am asistat acum câteva zile la decizia Nokia care pleacă din România. Nu pleacă pentru că, probabil, nu îşi mai obţin profitul scontat, ci pleacă datorită problemelor pe care românii le creează”, a spus Cornu.
Cei doi au mai vorbit şi de unitatea de măsură diferită cu care sunt trataţi sindicaliştii şi patronii de firme. „Antreprenorii nu sunt băgaţi în seamă de Guvern. Dacă se duc la Palatul Victoria 5.000 de sindicalişti sunt invitaţi la discuţii. Dacă se duc doi antreprenori cu 5.000 de angajaţi sunt daţi afară. Este nevoie de organizaţii patronale puternice. Este nevoie de presiune pe statul român pentru a termina odată cu finanţarea de către mediul de afaceri a găurilor negre”, a mai menţionat Cornu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!