Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat, în timpul întâlnirii care a avut loc în sala de consiliu a primăriei, că fără susţinere politică şi economică, Timişoara nu ar putea avea pretenţia de a deveni Capitală Culturală Europeană.
„Susţinerea politică şi economică este o condiţie sine qua non”, a afirmat edilul.
Primarul a precizat că oraşele care acum îşi exprimă intenţia de a deveni Capitale Culturale Europene pot spera la acest statut doar după 2019.
Ciuhandu a afirmat că abia în 2013-2014 Comisia Europeană va decide în ce an va avea dreptul România să aibă din nou un municipiu Capitală Culturală Europeană.
„Anul viitor vom înainta Comisiei Europene intenţia noastră de a candida pentru capitală culturală europeană în 2020-2021 şi pânâ atunci trei oraşe sunt în competiţie: Iaşi, Cuj şi Timişoara şi-au exprimat intenţia de a candida la acest statut. Decizia va fi luată anul viitor. Până atunci toţi vor depune strategii şi oferte”, afirma ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prezent la Timişoara în cursul lunii trecute.
Angajamente pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală
Edilul-şef a mai spus că există mai multe proiecte municipale care vor pregăti Timişoara pentru obţinerea acestui statut, cum ar fi reabilitarea clădirilor istorice, reabilitarea canalului Bega, reabilitarea zonei centrale şi realizarea Planului Urbanistic General.
„Pentru ca noi să mergem mai departe este important să consimţim la un angajament de susţinere a acestui demers. Noi am propus un text pentru a fi semnat de cei prezenţi aici”, a mai declarat Gheorghe Ciuhandu.
La întâlnirea de la Primăria Timişoara au participat reprezentanţi ai Advisory Board şi ai Cluburilor Rotary şi Lions, dar şi oameni de cultură, cum ar fi Sorina Jecza sau directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni.
Ciuhandu a afirmat că în continuarea demersurilor va fi promovată o hotărâre de consiliu local prin care municipalitatea îşi va asuma anumite angajamente pentru ca Timişoara să devină Capitală Culturală Europeană.
„Este o chestiune necesară, dar nu şi suficientă. După ce vom avea această hotărâre de consiliu, pe baza acestor angajamente, ne putem întâlni şi putem convoca, în pregătirea campaniei naţionale pentru alegerea oraşului, şi să optăm pentru o structură organizatorică care să pregătească acest demers”, a mai spus Ciuhandu.
O nouă întâlnire pe această temă, de data aceasta cu parlamentari şi preşedinţi de partide, va avea loc vineri.
Pe lângă Timişoara, în cursa pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană s-au mai înscris municipiile Cluj şi Iaşi.
Angajamentul semnat marţi de cei prezenţi la întâlnirea de la Primăria Timişoara va fi postat pe site-ul municipalităţii şi va putea fi semnat de orice timişorean interesat să susţină acest demers.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!